Οι πραγματικότητες του μακροπρόθεσμου ταξιδιού

Ας είμαστε ξεκάθαροι, τα μακροπρόθεσμα ταξίδια δεν είναι διακοπές δύο εβδομάδων ή ένα μαγικό χάπι που θεραπεύει την εγκόσμια ζωή χωρίς παρενέργειες. Είναι ένας τρόπος ζωής που ειλικρινά δεν είναι για όλους, καθώς είναι θυσία όσο και επιβράβευση. Και παρόλο που είναι πολύ δυνατό να γίνει, είναι ένα δύσκολο και τρομακτικό βήμα.

Για να βοηθήσω να ζωγραφίσω μια εικόνα, γράφω μόνο για τις τρομακτικές πραγματικότητες των μακροπρόθεσμων ταξιδιών σε αυτήν την ανάρτηση. Πολλά άρθρα προσπαθούν να αμβλύνουν το χτύπημα προσθέτοντας μαξιλάρια (τα πλεονεκτήματα στα μακροπρόθεσμα ταξίδια) γύρω από τις τραχιές άκρες (μειονεκτήματα του μακροπρόθεσμου ταξιδιού) του αντικειμένου τους για να διευκολύνουν την πτώση ή σε αυτήν την περίπτωση, την αλλαγή ζωής της απόφασης του μακροπρόθεσμου ταξιδιού.

Εννοώ, εσύ και εγώ γνωρίζουμε τα οφέλη του ταξιδιού. Εξάλλου, υπάρχουν ένα εκατομμύριο blog εκεί έξω, που μας λένε πόσο υπέροχο είναι.

Λοιπόν, είμαι εδώ για να σας πω την αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς χτύπημα γύρω από τον θάμνο! Θέλω οι επίδοξοι μακροπρόθεσμοι ταξιδιώτες να γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να πάρουν.

1. Αβεβαιότητα

Αυτό είναι ίσως το πιο τρομακτικό μέρος για τα μακροπρόθεσμα ταξίδια. Εάν επιλέξετε να ταξιδέψετε, επιλέγετε να εγκαταλείψετε όλα όσα γνωρίζετε για να είναι αληθινά για τον τρόπο ζωής για ένα άγνωστο μέλλον.

Η αβεβαιότητα του να μην ξέρεις αν παίρνετε τη σωστή απόφαση ή όχι, αν θα το αγαπάτε ή θα το μισείτε, αν η οικογένεια και οι φίλοι θα σας στηρίξουν ή αν θα έχετε αρκετά χρήματα, μπορεί να σας κάνει να μην ξεκινήσετε ποτέ τα ταξίδια.

2. Καμία υποστήριξη για τον μη κομφορμιστικό τρόπο ζωής σας

Μόλις αποφασίσατε ότι θα κάνετε το άλμα για να ταξιδέψετε μακροπρόθεσμα και να πείτε στον καλύτερο φίλο σας και στα μέλη της οικογένειάς σας για την απόφασή σας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τόσο υποστηρικτικοί όσο θα περίμενες.

Αν είναι έτσι, θα πονέσει σαν κόλαση!

Για μένα αυτή είναι μακράν μια από τις πιο δύσκολες πραγματικότητες που πρέπει να αντιμετωπίσω και με σκοτώνει μέσα μου, γνωρίζοντας ότι αισθάνονται σαν να τα έχω εγκαταλείψει ή να τα έχω σπρώξει στην άκρη του δρόμου σαν χώμα.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ότι πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην ευτυχία και το πάθος μου να ταξιδέψω στον κόσμο ή στην οικογένεια και τους φίλους μου. Είναι μια μάχη, δεν έχω μάθει ακόμα πώς να κυριαρχήσω και δεν νομίζω ότι θα το κάνω ποτέ.

3. Παίρνετε το σύνδρομο «Been There Done That».

Θα υπάρξει ένα σημείο στα ταξίδια σας όπου θα αισθάνεστε ότι «το έχετε κάνει εκεί». Θα κουραστείτε από όλες τις παραλίες, τους καταρράκτες, τα ηφαίστεια και όλα τα πάρτι.

Κάθε νέο μέρος θα αρχίσει να φαίνεται το ίδιο χωρίς μοναδικότητα. Δεν θα εκτιμήσετε ορισμένα πράγματα όπως όταν ξεκινήσατε για πρώτη φορά να ταξιδεύετε. Θα αρχίσετε να συγκρίνετε κάθε νέα χώρα με την αγαπημένη σας χώρα ή πόλη, χωρίς καν να δίνετε στη χώρα την ευκαιρία να ξεχωρίσει και να κερδίσει την καρδιά σας.

Θα νιώσετε κουρασμένοι!

Αυτό θα μπορούσε είτε να σας κάνει να εθιστείτε στο να ανακαλύψετε αυτό το συναίσθημα που ένιωθα κάποτε την πρώτη φορά που ξεκινήσατε στον κόσμο. Διαρκώς λαχταρώντας για κάτι νέο και αναζητώντας καλύτερες και πιο τρελές περιπέτειες.

Ή θα σταματήσετε να ταξιδεύετε όλοι μαζί, γιατί ήσασταν εκεί και το κάνατε και δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο εκεί έξω για εσάς πια.

4. Travel Lifestyle Routine

Ναι, το ξέρω, εκπλήσσει σωστά! Τόσοι πολλοί ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ισχυρίζονται ότι άρχισαν να ταξιδεύουν για να αφήσουν πίσω τη ζωή ρουτίνας, αλλά αν είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ μας, υπάρχει μια ρουτίνα και στα ταξίδια.

Η ρουτίνα του ταξιδιού ακούγεται κάπως έτσι:

Πηγαίνετε σε ένα νέο μέρος – περπατήστε με ένα βαρύ σακίδιο για να βρείτε ένα μέρος για να μείνετε – βρείτε ένα μέρος, αλλά είναι περισσότερο από ό,τι είχατε προβλέψει – πάρτε την τσάντα σας και περπατήστε λίγο ακόμα – επιτέλους βρείτε ένα μέρος που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά – βάλτε τα σκατά σας μακριά – ερευνήστε υπέροχα πράγματα που μπορείτε να κάνετε – κάντε τα – γνωρίστε ωραίους ανθρώπους – πείτε αντίο σε ωραίους ανθρώπους – ετοιμάστε την βαλίτσα σας και κάντε το ξανά!

5. Οι φλόγες σας θα καούν

Το να μετακινείστε συνεχώς, να ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας, να κάνετε δέκα ή περισσότερες ώρες βόλτες με το λεωφορείο, να συναντάτε νέους φίλους και να τους αποχαιρετάτε και να ζείτε σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε λίγες μέρες θα είναι εξουθενωτικές.

Θα σε φθείρει.

Τώρα, φανταστείτε να το κάνετε αυτό για 196 χώρες. Αυτή η εξουθένωση δεν είναι αστείο. Θα σε κάνει να τρέχεις πίσω στη ζωή που άφησες πίσω. Στην περίπτωσή μας, το «Αμερικάνικο Όνειρο».

Αν και μας πήρε λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά μέσα στον πρώτο χρόνο ταξιδιού μας καήκαμε και προχωρήσαμε σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε προσωρινές διακοπές του Nomads.

Τώρα ξέρουμε ότι δεν ήταν η πιο έξυπνη απόφαση να επιστρέψουμε. Θα έπρεπε απλώς να έχουμε επιβραδύνει και να αναρρώνουμε σε ένα μέρος για μερικές εβδομάδες/μήνες αντί να ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας κάθε λίγες μέρες.

6. Δεν είναι όλα όπως φαίνονται στις εικόνες ή στα ιστολόγια

Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι του γκρίνγκο, το οποίο το 90% των νέων ταξιδιωτών θα κάνει χωρίς να το γνωρίζουν, θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Τις περισσότερες φορές, δεν θα είναι μια απομονωμένη παραλία, ένα άδειο μουσείο ή μια «είμαι-μόνος-μόνος μου» στην κρυμμένη στιγμή αυτής της χώρας.

Θα περιτριγυριστείτε από άλλους τουρίστες, που είδαν την ίδια εικόνα και διάβασαν τον ίδιο οδηγό που κάνατε, ψάχνοντας να βγάλετε φωτογραφίες και να πουν, «ναι, έχω πάει εκεί».

Σίγουρα, εδώ κι εκεί θα επισκεφτείτε ένα μέρος εκτός της πεπατημένης διαδρομής, αλλά εννέα στις δέκα αυτό το μέρος που ψάχνετε να ανακαλύψετε, έχει ήδη ανακαλυφθεί και δυστυχώς είναι υπερπληθυσμένο από τουρίστες.

7. Θα μάθετε πώς να πείτε αντίο

Αντίο θα είναι η μόνη λέξη που μπορεί να μάθετε πώς να το λέτε σε κάθε γλώσσα, γιατί τόσο συχνά θα τη χρησιμοποιείτε.

Μια από τις μεγαλύτερες πτυχές του ταξιδιού είναι τα άτομα που συναντάς και γίνεσαι φίλος. Θα μάθετε τόσα πολλά από αυτούς και μπορεί ακόμη και να είναι αυτοί που σας καταλαβαίνουν περισσότερο από την οικογένειά σας και τους δια βίου φίλους σας.

Αλλά τελικά θα πρέπει να πείτε αντίο γιατί θα καλέσει το καθήκον και θα πρέπει για άλλη μια φορά να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας για τον επόμενο προορισμό σας.

Στην αρχή, θα είναι εντάξει, αλλά αργά ή γρήγορα θα σας επιβαρύνει. Θα αρχίσετε να νιώθετε ότι δεν μπορείτε ποτέ να κρατήσετε φίλους επειδή είστε πάντα εν κινήσει ή ότι οι φιλίες σας δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να αναπτυχθούν επειδή είστε εκατομμύρια μίλια μακριά.

Τελικά, πόσες φορές μπορεί κάποιος να πει αντίο σε έναν καλό φίλο χωρίς αυτό να τον επηρεάσει;

8. Οι φίλοι και οι καλύτεροι φίλοι θα γίνουν γνωστοί

Αυτός ο φίλος που ήξερε τα πάντα για σένα και εσύ ήξερες τα πάντα γι ‘αυτούς θα γίνει γνωστός.

Τώρα, αυτό δεν είναι από επιλογή ή επειδή σε μισούν ή δεν σε αγαπούν πια, είναι επειδή ο χρόνος και η απόσταση θα σε βγάλουν από τη ζωή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν επιστρέψετε στο σπίτι, δεν θα είναι ακόμα ο καλύτερος φίλος σας ή δεν θα ενεργούν ως τέτοιοι, αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η φιλία δεν θα είναι η ίδια.

Ναι, υπάρχουν εκατομμύρια εφαρμογές εκεί έξω για την περιστασιακή κάλυψη, αλλά δεν θα είναι το ίδιο σαν να ήσασταν παρών και εκεί στη ζωή τους. Μετά βίας θα ξέρετε τι συμβαίνει στη ζωή τους και το αντίστροφο.

Ας είμαστε ειλικρινείς, μακριά από τα μάτια, από το μυαλό, σωστά; Η ζωή τους θα συνεχιστεί εξίσου με τη δική σας, αλλά αυτή τη φορά δεν θα παίξετε σημαντικό ρόλο σε αυτήν.

9. Χάνετε τις μεγάλες και τις μικρές στιγμές των αγαπημένων σας προσώπων

Τώρα αυτό είναι ένα από τα πράγματα που με πληγώνουν περισσότερο για τα μακροπρόθεσμα ταξίδια.

Θα χάσω τα πάρτι γενεθλίων της μικρής μου αδερφής. Δεν θα προλάβω να την κρατήσω και να της πω ότι όλα θα πάνε καλά όταν είναι λυπημένη. Δεν θα προλάβω να δω την άλλη αδερφή μου να αποφοιτά από το γυμνάσιο ούτε να τη βοηθήσω με τις αιτήσεις για το κολέγιο. Δεν θα μπορέσω να βοηθήσω τη μητέρα μου να βγει από την τρύπα της φτώχειας που την έσκαψε η κοινωνία ή να φάω τη νόστιμη μαγειρική της όποτε θέλω. Και ούτω καθεξής.

Όπως και εγώ, θα χάσετε τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες στιγμές που συμβαίνουν στη ζωή των αγαπημένων σας.

Ναι, θα σας στείλουν φωτογραφίες ή θα σας καλέσουν και θα σας ενημερώσουν για το τι συμβαίνει, αλλά τίποτα δεν θα υποκαταστήσει ή δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία σας από κοντά.

Θα πρέπει να ζήσετε με αυτό το γεγονός ότι αν και δημιουργείτε αναμνήσεις δικές σας, θα χάσετε τις δικές τους. Δεν μπορείτε να έχετε το κέικ και να το φάτε, πρέπει να επιλέξετε αυτό που είναι πιο σημαντικό.

10. Θα νιώσετε νοσταλγία

Είναι αναπόφευκτο, αφού χάσετε σημαντικές στιγμές, χάνετε φίλους, αισθάνεστε εξαντλημένοι, χάσετε κάποιο σπιτικό φαγητό ή χάσετε ένα μέρος για να αποκαλέσετε σπίτι, θα σας νοσταλγήσει.

Δεν μπορείτε να το βοηθήσετε. Θα συμβεί και περισσότερες από μία φορές!

11. Το σπίτι θα φαίνεται σαν ξένη χώρα

Εκείνο το μέρος που κάποτε ήξερες σαν την ανάσα σου, όπου μένει όλη η οικογένεια και οι φίλοι σου, όπου είχες ελπίδες να φυτέψεις ρίζες στο μέλλον ή εκείνο το μέρος όπου βρήκες παρηγοριά από όλα τα άλλα, θα σου γίνει ξένο.

Όταν επιστρέψετε για πρώτη φορά στο σπίτι για μια επίσκεψη, θα είναι υπέροχο, θα συναντήσετε φίλους. Θα μοιραστείτε όλες τις υπέροχες ιστορίες για πράγματα που έχετε μάθει, ανθρώπους που έχετε γνωρίσει και πόσο πολύ έχετε εξελιχθεί. Θα είσαι ο πρωταγωνιστής της δικής σου εκπομπής.

Σύντομα όμως αυτό το συναίσθημα θα σβήσει. Θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε πόσο πολύ έχετε εξελιχθεί και πόσο στάσιμα φαίνονται όλα τα άλλα.

Θα νιώθετε ότι δεν ανήκετε πια, ότι αυτή η ζωή δεν είναι πια για εσάς. Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι να καταπιείς θα είναι ότι αυτή ήταν η ζωή σου πριν από λίγο καιρό.

Πώς μπορούσες να αλλάξεις τόσο γρήγορα;

12. Θα πρέπει ακόμα να δουλέψεις

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι μόλις παρατήσετε τη δουλειά σας 9-5 για να ταξιδέψετε με πλήρες ωράριο, δεν θα δουλέψετε ποτέ ξανά στη ζωή σας.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ!

Αν θέλετε να συνεχίσετε να ταξιδεύετε, θα πρέπει να εργαστείτε για να αναπληρώσετε τα χρήματα που τελικά θα εξαντληθούν.

Πιθανότατα θα κάνετε περίεργες δουλειές που μπορεί να είναι σε ένα κρουαζιερόπλοιο, να διδάσκετε αγγλικά, να εργάζεστε σε έναν ξενώνα, να φτιάχνετε και να πουλάτε βραχιόλια ή περιδέραια στην άκρη του δρόμου ή ακόμα και να γράφετε blog.

Ό,τι κι αν είναι, θα πρέπει να εργαστείτε για να διατηρήσετε τον τρόπο ζωής σας. Επομένως, μην είστε αφελείς και πιστεύετε ότι η ταξιδιωτική σας πραγματικότητα δεν περιλαμβάνει την εργασία.

Τελικές σκέψεις

Ορίστε λοιπόν, τις πραγματικές πραγματικότητες του μακροπρόθεσμου ταξιδιωτικού τρόπου ζωής. Τώρα έχετε όλες τις πλευρές του ταξιδιού για να λάβετε μια ενημερωμένη απόφαση σχετικά με το εάν το μακροπρόθεσμο ταξίδι αξίζει όλες τις παραπάνω θυσίες.

Ναι, είναι τρομακτικό και δύσκολο βήμα να κάνετε, αλλά αν μετά την ανάγνωση αυτού πιστεύετε ότι μπορείτε να ανεχτείτε τις παρενέργειες του μακροπρόθεσμου ταξιδιού, τότε προχωρήστε!

Όπως είπε κάποτε ένας σοφός γέρος, ω, περίμενε, ίσως ήμουν εγώ, «Το θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά είναι η αναγνώριση του φόβου, των ανησυχιών και των προβλημάτων που έρχονται με μια απόφαση και να το κάνεις ούτως ή άλλως».

Τώρα που γνωρίζετε όλες τις πραγματικότητες του μακροπρόθεσμου ταξιδιού, αξίζει τον κόπο;

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Aκολουθήστε μας στο facebook

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.