Ο απόλυτος οδηγός για να επισκεφθείτε το Tikal στη Γουατεμάλα [2023]

Από τα πολλά ωραία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κεντρική Αμερική, το να δείτε τα ερείπια των Μάγια είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά που μπορείτε να κάνετε στο δρομολόγιό σας. Ενώ έχετε πολλές επιλογές για αυτό, η αρχαία τοποθεσία Tikal στη βόρεια Γουατεμάλα είναι μια από τις καλύτερες. Δεν έχει μόνο απίστευτους ναούς των Μάγια, αλλά και ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον ζούγκλας που αισθάνεται συναρπαστικά απομακρυσμένο.

Το Εθνικό Πάρκο Tikal είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια πίσω. Με τόση ιστορική σημασία, φυσικά είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για επίσκεψη στη Γουατεμάλα. Έτσι, αν θέλετε να περιπλανηθείτε στη ζούγκλα αναζητώντας αρχαίους ναούς, το Tikal είναι το κατάλληλο μέρος για να το κάνετε.

Φυσικά, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μια περιπέτεια όπως αυτή με κάποια κατεύθυνση. Αυτός ο οδηγός για το Tikal θα σας δώσει τις πιο σημαντικές συμβουλές για να επισκεφθείτε το Tikal για να εξασφαλίσετε ένα υπέροχο ταξίδι.

Διαβάστε επίσης :Αντίγκουα Γουατεμάλα | 11 διασκεδαστικά πράγματα να κάνετε

Flights for everyone SwatiTravel– cheap flights

Σύντομο ιστορικό του Tikal

Είναι καλύτερο να έχετε ένα μικρό υπόβαθρο για το Tikal για να εκτιμήσετε πόσο πραγματικά εντυπωσιακό είναι. Ενώ είναι τώρα ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος ακριβώς βόρεια της πόλης της Γουατεμάλας, το Tikal ήταν μια μεγάλη πόλη των Μάγια στην εποχή του. Η ιστορία της εγκατάστασης στο Tikal εκτείνεται μέχρι το 1.000 π.Χ., αλλά τα αρχαιότερα μέρη της τοποθεσίας χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ.

Η πόλη ήταν στο μέγιστο ανεπτυγμένο της από το 200 έως το 900 μ.Χ., αλλά εγκαταλείφθηκε λίγο μετά, χάνοντας σταδιακά την απέραντη ζούγκλα της Γουατεμάλας. Αν και οι ντόπιοι παρέμειναν ενήμεροι για την ύπαρξή του, δεν είχε ερευνηθεί πλήρως μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα, το Tikal είναι ένας από τους καλύτερα κατανοητές αρχαιολογικά τοποθεσίες στην Κεντρική Αμερική.

Η Βόρεια Ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Μάγια, Tikal στη Γουατεμάλα, είναι ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα που χρησίμευε ως βασιλική νεκρόπολη. Ήταν ένα κέντρο ταφικής δραστηριότητας.
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Tikal

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ταξίδι σας στο Τικάλ, θα πρέπει να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψής σας. Φυσικά, θα περάσετε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στο Tikal, οπότε θέλετε τον καλύτερο δυνατό καιρό. Η αποφυγή του πλήθους είναι επίσης ιδανική, βοηθώντας σας να εκτιμήσετε την απομακρυσμένη ατμόσφαιρα και να εξοικονομήσετε λίγο τις τιμές των δωματίων.

Η Γουατεμάλα βιώνει δύο γενικές εποχές – την περίοδο των βροχών και την περίοδο ξηρασίας. Πιθανότατα δεν θέλετε να το επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, που διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, καθώς οι βροχές ξεκινούν τακτικά το απόγευμα και διαρκούν για ώρες. Το Tikal έχει επίσης αρκετά υγρασία αυτή την εποχή του χρόνου, κάνοντας την επίσκεψή σας ακόμη πιο δύσκολη. Από την άλλη πλευρά, το Tikal είναι στο πιο ζεστό του στην ξηρή περίοδο, ειδικά τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ο άλλος παράγοντας που πρέπει να θυμάστε είναι τα πλήθη της υψηλής σεζόν. Η υψηλή περίοδος της Γουατεμάλας είναι από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, με κορύφωση τις εβδομάδες και στις δύο πλευρές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η μεγαλύτερη ζήτηση για καταλύματα σε αυτές τις περιόδους σημαίνει ότι οι τιμές είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από άλλες φορές. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Tikal είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος , όταν ο καιρός είναι λίγο πιο δροσερός και ξηρός και τα καταλύματα είναι ελαφρώς πιο οικονομικά.

Πόσο καιρό να επισκεφθείτε το Tikal

Ένας άλλος βασικός παράγοντας για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο Tikal είναι πόσο καιρό θα περάσετε εκεί. Μπορείτε εύκολα να εξερευνήσετε τα ερείπια μέσα σε μια μέρα, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι το επισκέπτονται σε μια ημερήσια εκδρομή από το κοντινό Flores. Το πάρκο είναι ανοιχτό από τις 6 π.μ. έως τις 5 μ.μ. καθημερινά, αλλά μπορείτε να εισέλθετε στις 4 π.μ. εάν επισκεφθείτε μια περιήγηση στην ανατολή του ηλίου.

Ηλιοβασίλεμα από το ναό IV στο Tikal, Γουατεμάλα
Cezary Wojtkowski / shutterstock.com

Κόστος εισόδου στο Tikal

Για να επισκεφθείτε το Tikal, θα πληρώσετε μια γενική εισιτήριο 150 κετζάλ Γουατεμάλας (περίπου 19 $) – ή 250 GTQ αν κάνετε μια περιήγηση στην ανατολή του ηλίου. Για να επισκεφτείτε επίσης το Uaxactun, θα πληρώσετε άλλα 50 GTQ. Το περίπτερο εισόδου παίρνει μόνο μετρητά και δεν υπάρχουν ΑΤΜ τριγύρω, οπότε φροντίστε να φέρετε αρκετά χρήματα.

Πώς να φτάσετε στο Tikal

Δεδομένης της απομακρυσμένης τοποθεσίας του στις ζούγκλες του Petén, πρέπει να κατανοήσετε πώς να φτάσετε στο Tikal όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας. Καθώς το Tikal βρίσκεται στη βόρεια Γουατεμάλα, όχι μακριά από τα σύνορα με το Μπελίζ, έχετε μερικές επιλογές για το πού να βασιστείτε.

Οι περισσότεροι επισκέπτες ταξιδεύουν στο Tikal από την κοντινότερη πόλη, το Flores, αν και κάποιοι επισκέπτονται από το San Ignacio στο Μπελίζ. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι πραγματικά μόνο μια επιλογή αν έρχεστε από το Flores. Τα λεωφορεία κοτόπουλου εκτελούν δρομολόγια αρκετά τακτικά, με το πρώτο λεωφορείο να αναχωρεί για Τικάλ στις 3:30 π.μ. και το τελευταίο λεωφορείο να επιστρέφει στο Φλόρες στις 5:30 μ.μ. Ο χρόνος ταξιδιού μεταξύ Φλόρες και Τικάλ είναι περίπου 1,5 ώρα.

Η πιο δημοφιλής επιλογή για να φτάσετε στο Tikal είναι να πάτε με μια περιήγηση. Ενώ πολλές εκδρομές στο Tikal περιλαμβάνουν οδηγό, ορισμένες παρέχουν τη δυνατότητα να πληρώσετε μόνο για το λεωφορείο από εκεί και πίσω, αφήνοντάς σας στην τύχη σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μια περιήγηση από το Flores είναι η πιο κοινή διαδρομή, αλλά μερικοί φεύγουν από πόλεις της Μπελίζ, όπως το San Ignacio και το Belize City. Ορισμένες εκδρομές σας μεταφέρουν ακόμη και από την Πόλη της Γουατεμάλας στο Τικάλ ως ημερήσια εκδρομή.

Εάν επισκέπτεστε το Tikal από το Flores, συνιστούμε ανεπιφύλακτα αυτήν την ολοήμερη περιήγηση με μεσημεριανό γεύμα . Οι οδηγοί μιλούν καλά αγγλικά και είναι πολύ γνώστες και παθιασμένοι με το Tikal.

Πώς να έρθετε γύρω από το Tikal

Η μετακίνηση γύρω από το Tikal είναι αρκετά απλή, καθώς οι ναοί συνδέονται με μονοπάτια πεζοπορίας. Ωστόσο, εκτός αν προτιμάτε να περιπλανηθείτε άσκοπα, ένας χάρτης θα σας φανεί χρήσιμος. Αν δεν πάτε με περιήγηση, οι χάρτες κοστίζουν 20 GTQ ή μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία του χάρτη τοποθεσίας στο τηλέφωνό σας καθώς μπαίνετε στο πάρκο.

Τουρίστας που περπατά στο Tikal, Γουατεμάλα
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Πού να μείνετε σε: Τικάλ

Οι κύριες επιλογές σας για βάσεις στη Γουατεμάλα είναι το Flores και μερικά μέρη ακριβώς έξω από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Ο Φλόρες είναι συνηθισμένος στους επισκέπτες του Τικάλ να το χρησιμοποιούν ως βάση, επομένως έχει περισσότερα καταλύματα και ανέσεις. Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να δείτε μια ανατολή του ηλίου Tikal, θα πρέπει να σκεφτείτε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους ναούς.

Μένοντας στο Flores

Η νησιωτική πόλη Flores της λίμνης Petén Itzá είναι μια κοινή στάση για τους τουρίστες που περνούν από τη Γουατεμάλα. Με άλλα λόγια, παρόλο που είναι μικρό, εδώ θα βρείτε πολλά καταλύματα.

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά για τα ωραιότερα μέρη του νησιού, όπως αποδεικνύει το Hotel Isla de Flores . Αυτό το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για μια ευχάριστη διαμονή, όπως πεντακάθαρα δωμάτια, θέα στη λίμνη, ακόμη και πισίνα στον τελευταίο όροφο.

Μια ακόμη καλύτερη ισορροπία προϋπολογισμού και άνεσης είναι το Hotel Villa del Lago . Αυτό το λογικό ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας διαθέτει όλες τις ανέσεις που θα μπορούσατε να χρειαστείτε, όπως Wi-Fi, ζεστό νερό, κλιματισμό και πλυντήρια.

Δεν λείπουν φθηνά μέρη για διαμονή στο Flores, αλλά μια ιδιαίτερα καθαρή και φιλική επιλογή είναι το Casa Ula Hostel . Οι κοιτώνες και τα ιδιωτικά δωμάτιά του είναι και τα δύο ωραία μέρη για συντριβή μετά από μια κουραστική μέρα στο Tikal.

Δομή στην Plaza of the Seven Temples, Tikal Guatemala
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Μένοντας στο Tikal

Έχετε μόνο μερικές επιλογές κοντά στους ναούς του Tikal, αλλά μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημά σας εάν θέλετε να μπείτε στο πάρκο πριν την ανατολή του ηλίου.

Με τον συνδυασμό της κλάσης και της τοπικής έμπνευσης, σίγουρα θα νιώσετε άνετα στο εκλεπτυσμένο Jungle Lodge Hotel . Κάθε ιδιωτικό μπανγκαλόου διαθέτει μοντέρνο μπάνιο και ανεμιστήρες για να σας κρατούν δροσερούς.

Ένα άλλο ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα στην είσοδο του πάρκου είναι το Hotel Jaguar Inn Tikal . Με φιλική εξυπηρέτηση, καθαρά δωμάτια και εστιατόριο στις εγκαταστάσεις, θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε για τη διαμονή σας στο Tikal.

Το κάμπινγκ δίπλα στην είσοδο είναι μια άλλη καλή επιλογή, ιδιαίτερα για ταξιδιώτες με προϋπολογισμό. Μπορείτε είτε να φέρετε τη δική σας σκηνή είτε να νοικιάσετε μια σκεπαστή αιώρα, αλλά λάβετε υπόψη τον καιρό πριν την επιλέξετε.

Δομή 5D-96, ο μεγαλύτερος από τους ναούς στην Plaza of The Seven Temples, Tikal Peten, Γουατεμάλα
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Συμβουλές για να επισκεφθείτε το Tikal

Έχουμε καλύψει πολλές συμβουλές για την επίσκεψη στο Tikal μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε μερικές ακόμη συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας εκεί.

Οδηγός ή Χωρίς Οδηγό

Μια μεγάλη απόφαση για την επίσκεψή σας είναι εάν θα έχετε έναν ξεναγό να σας δείξει γύρω σας, εξηγώντας την ιστορία του Tikal καθώς πηγαίνετε. Αν και εξαρτάται πάντα από την ποιότητα του οδηγού, θα σας βοηθήσουν γενικά να κατανοήσετε πλήρως τη σημασία του ιστότοπου και να διευκολύνουν την εξερεύνηση. Ο συμβιβασμός είναι λιγότερη ελευθερία να περνάτε περισσότερο χρόνο σε ορισμένα σημεία.

Χρονομέτρηση της επίσκεψής σας

Εάν έχετε γνώμη για την ώρα που θα επισκεφθείτε, ξεκινήστε την εξερεύνηση του Tikal νωρίς το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο, θα νικήσετε τη σκληρή απογευματινή ζέστη στην ξηρή περίοδο ή τις απογευματινές μπόρες στην υγρή περίοδο. Ο ιστότοπος είναι επίσης πιθανό να είναι πιο ήσυχος το πρωί, κάτι που είναι πάντα ωραίο.

Αναρρίχηση σε Ναούς

Είναι δυνατό να σκαρφαλώσετε μερικές από τις πυραμίδες, κάτι που είναι σύνηθες για τους αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Αμερικής. Αυτή μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία, επιτρέποντάς σας να εκτιμήσετε τον ναό με νέο φως και να απολαύσετε υπέροχη θέα από την κορυφή. Απλώς να είστε προσεκτικοί, καθώς οι απότομες σκάλες συχνά δεν έχουν κιγκλιδώματα. Επίσης, μην ανεβείτε ποτέ σε ναούς που έχουν σημάδια που σας λένε να μην το κάνετε! Αυτοί οι περιορισμοί υπάρχουν συχνά για λόγους ασφαλείας ή διατήρησης, επομένως ακολουθήστε όλες τις αναρτήσεις πινακίδων.

Πινακίδα στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου Tikal, Γουατεμάλα
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Πράγματα προς συσκευασία

Ακόμα κι αν πάτε μόνο για την ημέρα, θα πρέπει να ετοιμάσετε τα βαλίτσα σας προσεκτικά για την επίσκεψή σας στο πάρκο. Το διαβατήριό σας είναι απαραίτητο, καθώς δεν μπορείτε να μπείτε χωρίς αυτό. Επίσης, τα αναψυκτικά είναι ακριβά στο Tikal, οπότε ετοιμάστε φαγητό ή σνακ και άφθονο νερό . Μην ξεχνάτε ότι θα περάσετε τη μέρα σας έξω στο έλεος του ήλιου και της ζούγκλας, επομένως πρέπει να έχετε μαζί σας εντομοαπωθητικό , καπέλο , αντηλιακό και καλά παπούτσια για περπάτημα .

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Tikal

Με τα logistics που καλύπτονται, ας μιλήσουμε για τα μέρη που πρέπει να δείτε κατά την εξερεύνηση του Tikal. Αντί να παρέχουμε μια σταθερή διαδρομή στον αρχαιολογικό χώρο, θα σας εξηγήσουμε τα κύρια αξιοθέατα και πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Tikal. Με αυτόν τον τρόπο, είτε είστε με οδηγό είτε μόνοι σας, θα ξέρετε τι σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε ανάμεσα στις πολλές δομές του ιστότοπου.

Temple I, El Gran Jaguar μια από τις δομές δημάρχου στο Tikal, Γουατεμάλα.  Αυτή η δομή είναι ένας ταφικός ναός που βρίσκεται στη Μεγάλη Πλατεία.
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Grand Plaza

Η πιο σημαντική στάση σε οποιοδήποτε δρομολόγιο Tikal είναι η Grand Plaza. Κάποτε η κεντρική πλατεία της πόλης, αυτό είναι το πιο εύκολο μέρος για να φανταστεί κανείς το πολυσύχναστο αρχαίο Tikal. Στα απέναντι άκρα βρίσκονται οι πανύψηλοι Ναός Ι και Ναός ΙΙ . Στις δύο άλλες πλευρές της πλατείας βρίσκεται η Βόρεια Ακρόπολη και η Κεντρική Ακρόπολη .

Ο Ναός Ι (ή ο Ναός του Μεγάλου Ιαγκουάρου) βρίσκεται σε ύψος 47 μέτρων. Ολοκληρώθηκε γύρω στο 750 μ.Χ. ως τάφος του βασιλιά Jasaw Chan K’awiil I, και πολλά τεχνουργήματα έχουν ανακτηθεί από μέσα του. Το Temple II (ή ο Ναός των Μάσκες) είναι λίγο πιο κοντός στα 38 μέτρα και λίγο μεγαλύτερος, αφού έχει τελειώσει γύρω στο 700 μ.Χ. Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει το Temple II είναι ότι μπορείτε να τον ανεβείτε για υπέροχη θέα στην Grand Plaza. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε και τις δύο ακρόπολη για να δείτε την πλατεία και τους δύο ναούς από νέες οπτικές γωνίες.

Ναός IV

Ενώ η αναρρίχηση οποιουδήποτε από τους ναούς περιλαμβάνει ορισμένα σκαλοπάτια, κανένα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την προπόνηση που κάνετε από το Temple IV. Με ύψος 70 μέτρα και υψωμένη πάνω από τα γύρω δέντρα, αυτή είναι η ψηλότερη πυραμίδα του Tikal. Στην πραγματικότητα, είναι η μεγαλύτερη πυραμίδα των Μάγια της εποχής της και η ψηλότερη προκολομβιανή κατασκευή που εξακολουθεί να στέκεται. Σε αντίθεση με μερικούς άλλους ναούς, δεν είναι τόσο απότομο ή δύσκολο να αναρριχηθεί – είναι πολύ μακριά!
Εκτός από τη συγκίνηση της πεζοπορίας σε μια αρχαία πυραμίδα, το Temple IV είναι πιο δημοφιλές για τη θέα από την κορυφή, οπότε θα βρείτε πολλούς ανθρώπους να θαυμάζουν μαζί σας εδώ επάνω. Η θέα δεν είναι μόνο σε κορυφές δέντρων. μπορείτε πραγματικά να δείτε πολλούς άλλους ναούς Tikal να ξεπροβάλλουν. Αυτή η άποψη εμφανίστηκε ακόμη και στο Star Wars: A New Hope .

Ο Ναός V βρίσκεται νότια της Κεντρικής Ακρόπολης και είναι μια νεκρική πυραμίδα.  Χρονολογήθηκε το 700 μ.Χ., στην Ύστερη Κλασική περίοδο των Μάγια.  είναι η δεύτερη ψηλότερη κατασκευή στο Τικάλ της Γουατεμάλας.
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Ναός V

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη της πυραμίδας έρχεται όταν φτάσετε στο Temple V. Μια στιγμή, περπατάτε κατά μήκος ενός μονοπατιού που περιβάλλεται από δέντρα. το επόμενο, ένα ξέφωτο με έναν γιγάντιο ναό εμφανίζεται από το πουθενά. Με ύψος 57 μέτρα, αυτός είναι ο δεύτερος ψηλότερος ναός του Τικάλ. Όπως το Temple II, το Temple V χρονολογείται γύρω στο 700 μ.Χ

Ναοί III και IV

Οι ναοί III και IV ήταν δύο από τους μεταγενέστερους ναούς που χτίστηκαν στο Tikal, που χρονολογούνται από το 810 και το 741 μ.Χ., αντίστοιχα. Το Temple III (ή ο Ναός του Jaguar Priest) είναι μια τόσο απότομη και συμπαγής κατασκευή που μοιάζει περισσότερο με λαξευμένο βράχο παρά με ανθρώπινη κατασκευή. Ο Ναός IV αναφέρεται συχνά ως «ο Ναός των Επιγραφών», χάρη στα ιερογλυφικά που επενδύουν τη χτένα της οροφής του.

Πινακίδα στην είσοδο του συγκροτήματος της αστρονομικής μνήμης που είναι γνωστή ως Plaza of the Great Pyramid or Lost World (Mundo Perdido) στο Tikal της Γουατεμάλας.
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Πυραμίδα του χαμένου κόσμου

Οι άλλες πλατείες και τα συγκροτήματα ναών σε όλο το Tikal τείνουν να τραβούν λιγότερη προσοχή από τα γκρουπ περιηγήσεων από αυτά που έχουμε καλύψει μέχρι τώρα, αλλά είναι εξίσου συναρπαστικά (και πιο ήσυχα στην εκκίνηση). Ένα τέλειο παράδειγμα είναι η Πυραμίδα του Χαμένου Κόσμου στο συγκρότημα Mundo Perdido , μια από τις παλαιότερες κατασκευές στο Τικάλ. Η τελική του μορφή, τώρα καλυμμένη με βλάστηση, χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα και έχει ύψος σχεδόν 100 μέτρα, με μια πλατφόρμα θέασης στην κορυφή.

Μια οικογένεια πιθήκων αράχνης στο τροπικό δάσος στο Tikal, Peten Γουατεμάλα
Francisco Sandoval Guate / shutterstock.com

Αγρια ζωή

Καθώς επισκέπτεστε αυτούς τους ναούς, θα ακολουθήσετε μονοπάτια μέσα από την κορυφαία ζούγκλα της Γουατεμάλας, ώστε να έχετε μια αξιοπρεπή πιθανότητα να εντοπίσετε την άγρια ​​ζωή. Εάν έχετε επισκεφτεί άλλα ερείπια των Μάγια στην Κεντρική Αμερική, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι μπορείτε να στοιχηματίσετε στο να δείτε –ή τουλάχιστον να ακούσετε– πιθήκους που ουρλιάζουν εδώ. Λίγο πιο ήσυχα είναι οι αράχνες μαϊμούδες, που μπορείτε να δείτε και στο Tikal.

Φυσικά, οι πίθηκοι δεν είναι τα μόνα πλάσματα που θα μπορούσατε να δείτε. Μπορείτε να εντοπίσετε τα ζωντανά ράμφη των τούκαν στα δέντρα. Λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστούν είναι τα coatimundis, ζώα που μοιάζουν με ρακούν με λευκές μύτες. Θα έπρεπε να είστε εξαιρετικά τυχεροί για να εντοπίσετε τους διαβόητα άπιαστους τζάγκουαρ – αλλά ποτέ δεν ξέρετε!

Τώρα έχετε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για να επισκεφθείτε τα αρχαία ερείπια του Tikal στη Γουατεμάλα. Σίγουρα θα εκπλαγείτε από αυτό το απίστευτο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς!

Διαβάστε επίσης :12 καλύτερα μέρη για επίσκεψη στη Γουατεμάλα το 2023

Αίγυπτο | 15 τουριστικά αξιοθέατα με κορυφαία βαθμολογία

15 καλύτερα Airbnbs στο Δουβλίνο, Ιρλανδία

αεροπορικα εισητηρια για όλους –TicketsWe

Mr TicketsWe
Mr TicketsWe