Αξιοθέατα στην Κύπρο

Αξιοθέατα στην Κύπρο

Αυτό το νησί έχει μια μεγάλη ιστορία. Πολυπόθητη από αυτοκρατορίες ανά τους αιώνες, η αξιοζήλευτη θέση της Κύπρου την έχει κάνει πολύτιμο κτήμα για όλους όσοι ανέβηκαν στην εξουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να συρρέουν εδώ, αλλά τώρα είναι για να αναζητήσουν τις παραλίες του νησιού αντί να κερδίσουν δύναμη και δόξα.

Για ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για κάτι περισσότερο από την άμμο και τον ήλιο, μπορείτε να απολαύσετε, καθώς η Κύπρος έχει αρχαιολογικούς χώρους, εκλεκτές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια και μουσεία σε αφθονία μεταξύ των ιστορικών τουριστικών αξιοθέατων.

Είναι επίσης ένα υπέροχο μέρος για να κάνετε πεζοπορία, με έναν απίστευτο πλούτο μοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Το καλύτερο από όλα είναι ότι είναι τόσο μικρό που μπορείτε εύκολα να κατοικήσετε σε μια πόλη και να ξεκινήσετε ημερήσιες εκδρομές στα αξιοθέατα από εκεί.

Βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε τίποτα από τα προσφερόμενα, χρησιμοποιώντας τη λίστα μας με τα κορυφαία αξιοθέατα και μέρη για επίσκεψη στην Κύπρο.

Σημείωση: Ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν προσωρινά λόγω πρόσφατων παγκόσμιων προβλημάτων υγείας και ασφάλειας.

1. Αρχαίο Κούριο

Δεν λείπουν οι αρχαίοι χώροι στην Κύπρο, αλλά το Κούριο είναι η πρώτη επιλογή.

Σε ρομαντική τοποθεσία απέναντι από έναν παράκτιο βράχο με θέα στην ύπαιθρο και στη Μεσόγειο κάτω, είναι ένα μαγικό μέρος.

Ολόκληρη η τοποθεσία είναι απέραντη, αλλά τα πιο διάσημα μέρη για να επισκεφτείτε, ενώ εδώ είναι το θέατρο και το Σπίτι του Ευστόλιου , το οποίο περιέχει μια σειρά από εκλεκτά, καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά.

Για όσους έχουν περισσότερο χρόνο στα μανίκια τους, ο μεγάλος χώρος της βυζαντινής βασιλικής είναι υπέροχα γραφικός με τις αναδιπλούμενες κολώνες και τα υπολείμματα ψηφιδωτού δαπέδου.

2. Κάστρο Αγίου Ιλαρίωνα

Ένα από τα πιο όμορφα ερείπια κάστρων της Μεσογείου, ο Άγιος Ιλαρίων είναι ένας παλιός προμαχώνας των Σταυροφόρων και το σπίτι πολλών μύθων και θρύλων.

Οι τοπικές παραδόσεις ισχυρίζονται ότι το ίδιο το κάστρο χτίστηκε από μια νεράιδα βασίλισσα, η οποία συνήθιζε να γοητεύει τους ντόπιους βοσκούς στις πλαγιές εδώ.

Οι εκτεταμένες επάλξεις και οι αίθουσες του κάστρου ανεβαίνουν στο βουνό και αποτελούν τον παράδεισο των εξερευνητών. Ένα μονοπάτι διασχίζει τα κάτω κτίρια του κάστρου με στρατώνες και στάβλους, μέχρι τα απομεινάρια πύργων, βασιλικών διαμερισμάτων και παρεκκλήσια.

Για όσους σκαρφαλώνουν ακριβώς στην κορυφή, η θέα στους λόφους και μέχρι την παραλιακή πεδιάδα είναι εκπληκτική.

Ο Άγιος Ιλαρίων βρίσκεται στη βόρεια Κύπρο, επομένως πρέπει να διασχίσετε την Πράσινη Γραμμή για να επισκεφθείτε. Ο βορράς έχει τρία μεγάλα ερείπια κάστρου, αλλά ο Άγιος Ιλαρίων είναι μακράν το καλύτερα διατηρημένο. Αυτό είναι αυτό που πρέπει να επισκεφτείτε αν βρίσκεστε μόνο σε ημερήσια εκδρομή στα βόρεια.

3. Λάρνακα

Η χαλαρή Λάρνακα, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, μπορεί να είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, αλλά διατηρεί την τοπική της ψυχή.

Αυτή είναι μακράν η πιο χαλαρή βάση για τους παραθεριστές εδώ. Όλες οι εγκαταστάσεις για διασκέδαση με βάση τον ήλιο και την άμμο μπορούν να βρεθούν, αλλά η παλιά ερειπωμένη Τουρκική Συνοικία (που ονομάζεται Σκάλα) και ο περίτεχνος Άγιος Λάζαρος (Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου) δίνουν στην πόλη ένα ενδιαφέρον ιστορικό πλεονέκτημα, ενώ το ίδιο το κέντρο έχει διατηρήσει την ατμόσφαιρα μιας σωστής εργάσιμης πόλης και όχι απλώς ενός καλοκαιρινού θέρετρου.

Ακόμα καλύτερα, η αλμυρή λίμνη , ακριβώς στα δυτικά της Λάρνακας, είναι γεμάτη κοπάδια ροζ φλαμίνγκο την άνοιξη, και πολλά ορεινά χωριά και πολιτιστικά τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται στη γύρω ενδοχώρα.

sea cave g530f5301e 640

4. Χερσόνησος Καρπάς

Η πιο όμορφη περιοχή της Κύπρου είναι η μοναχική και τραχιά χερσόνησος της Καρπάς, η οποία απλώνεται σε ένα μακρύ δάχτυλο από χρυσαφένιες αμμουδιές που υποστηρίζονται από κακοτράχαλους λόφους στα βορειοανατολικά του νησιού (στη βόρεια Κύπρο).

Είναι η λιγότερο πατημένη περιοχή της Κύπρου με υπέροχη πεζοπορία, γραφικά χωριά και κρυμμένες ιστορικές τοποθεσίες σε αφθονία.

Αυτό είναι το μέρος που πρέπει να κατευθυνθείτε αν θέλετε να ζήσετε την ανεξερεύνητη και ανεπτυγμένη νησιωτική ζωή του παλιού.

 

Βγείτε για μια μέρα με ένα αυτοκίνητο (η περιοχή ουσιαστικά δεν έχει δημόσια συγκοινωνία) και επισκεφθείτε τα ψηφιδωτά της Αγίας Τριάδας στο χωριό Σιπάχι πριν κατευθυνθείτε βορειοανατολικά προς το απομακρυσμένο χωριό Dipkarpaz και το μικρό ερείπιο της εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα.

Στη συνέχεια, προχωρήστε στη διάσημη Χρυσή Ακτή της χερσονήσου, μια τεράστια άμμο που συνοψίζει την τραχιά γοητεία της Καρπάς.

5. Αρχαία Σαλαμίνα

Αυτός ο τεράστιος αρχαιολογικός χώρος φιλοξενεί έναν πλούτο από μαρμάρινα ερείπια και κατατάσσεται εκεί ψηλά με το Αρχαίο Κούριο ως τον κορυφαίο ιστορικό χώρο του νησιού.

Η περιπλάνηση στα χωμάτινα μονοπάτια της Σαλαμίνας ανάμεσα σε σύνολα ερειπίων από ένα μπέρδεμα διαφορετικών χρονικών περιόδων είναι ένα μάθημα στην τεράστια ιστορία της Κύπρου.

Μεγάλα ελληνιστικά αγάλματα – που τους λείπουν τα κεφάλια, τα οποία έκοψαν υπερβολικά ζηλωτές χριστιανοί – κάθονται ανάμεσα στα ερείπια του Γυμνασίου.

Δύο σημαντικά ερείπια βυζαντινών εκκλησιών στέκονται ανάμεσα σε χωράφια με άγριο μάραθο και αγριόχορτα, και μια τεράστια περιοχή δεξαμενής επιδεικνύει τη μηχανική ικανότητα και τη διαχείριση αυτού που κάποτε πρέπει να ήταν μια μεγάλη αρχαία πόλη.

Η αρχαία Σαλαμίνα βρίσκεται στη βόρεια Κύπρο και συνδυάζεται εύκολα με μια ημερήσια εκδρομή στην Αμμόχωστο.

6. Κάστρο Κολοσσίου

Αν τα κάστρα είχαν διαγωνισμούς χαριτωμένων, το Κολοσσί θα έβγαινε σίγουρα ατού. Αυτό το μικροσκοπικό αλλά τέλεια διαμορφωμένο κάστρο λίγο έξω από τη Λεμεσό είναι ένα παλιό οχυρό των Σταυροφόρων και μια υπενθύμιση της σημασίας της Κύπρου για τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών στους Αγίους Τόπους.

Πρώτα κρατήθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο για την περιοχή, με μια εξαιρετική τοποθεσία με θέα στην ακτογραμμή.

Σήμερα, η απήχηση του κάστρου οφείλεται κυρίως στις αναλογίες του κουκλόσπιτου και στη γαλήνια θέση του μέσα στο χαλαρό χωριό Κολόσσι.

7. Κάβο Γκρέκο

Ακόμη και κατά μήκος της πολύβουης νότιας ακτής της Κύπρου, υπάρχουν περιοχές όπου μπορείτε να ξεφύγετε από τα πλήθη.

Το Cape Greco είναι ένα τραχύ και βραχώδες παραθαλάσσιο εθνικό πάρκο που καλύπτει το ακρωτήρι που αποτελεί το νότιο άκρο του νησιού. Υπάρχει μια ποικιλία από μονοπάτια πεζοπορίας εδώ που ξεκινούν ακριβώς ανατολικά από το θέρετρο της Αγίας Νάπας.

Το μακρύτερο μονοπάτι διασχίζει το βραχώδες ακρωτήρι, με σκάλες σε σημεία κατά μήκος του γκρεμού, όπου μπορείτε να κατεβείτε για να κολυμπήσετε δίπλα στις θαλάσσιες σπηλιές και καταλήγοντας στον μικροσκοπικό όρμο της παραλίας Κόννος, όπου μπορείτε να δροσιστείτε με ένα άλλο μπάνιο μετά τη βόλτα σας.

Υπάρχει μια υπέροχη ποικιλία τοπικής χλωρίδας εδώ, ιδιαίτερα πολλές από τις ενδημικές άγριες ορχιδέες της Κύπρου που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη, αλλά το πραγματικό αποκορύφωμα είναι το πανέμορφο παραθαλάσσιο τοπίο με το γαλάζιο της θάλασσας πέρα.

Κύπρος-Αξιοθέατα και μέρη για επίσκεψη
Κύπρος-Αξιοθέατα και μέρη για επίσκεψη

8. Χωριά Τροόδους

Ο ορεινός όγκος του Τροόδους (Όρη του Τροόδους), στην περιοχή του λόφου στα νοτιοδυτικά, είναι γεμάτος όμορφα χωριά γεμάτα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια.

Είναι επίσης το σπίτι σε μερικές από τις πιο εκπληκτικές εκκλησίες και μοναστήρια της Κύπρου που περιέχουν ζωντανές τοιχογραφίες και τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τη μεσαιωνική εποχή.

Οι εκκλησίες του Τροόδους είναι τόσο σημαντικές ιστορικά που εννέα από αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO .

Η ενοικίαση αυτοκινήτου και η περιπέτεια γύρω από αυτήν την περιοχή, η αναζήτηση σε πέτρινα ξωκλήσια είναι μια υπέροχη μέρα, αλλά αν έχετε χρόνο να δείτε μόνο ένα, η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο μικρό χωριό Πεδουλάς θα πρέπει να είναι η κορυφαία λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Για ημερήσιες εκδρομές με αυτοκίνηση, τα βουνά Τρόοδος είναι πιο εύκολα προσβάσιμα χρησιμοποιώντας τη Λεμεσό ή τη Λευκωσία ως βάση σας.

Για να μειώσετε την οδήγηση, υπάρχουν επίσης πολλά μικρά boutique ξενοδοχεία στα ίδια τα κυριότερα χωριά του Τροόδους.

9. Οικία Διονύσου

Η πιο δημοφιλής τοποθεσία στο θέρετρο της Πάφου είναι το Σπίτι του Διονύσου, όπου φιλοξενείται μια απίστευτη συλλογή από ψηφιδωτά δάπεδα που φημίζονται για την εξαιρετική τους διατήρηση και τον ζωηρό τους χρωματισμό.

Μέρος του μεγαλύτερου Αρχαιολογικού Χώρου Πάφου που περιέχει τα ανασκαμμένα ερείπια της αρχαίας Πάφου, η περιοχή φιλοξενεί μια ποικιλία ελληνορωμαϊκών ερειπίων, καθώς και πολλά άλλα ψηφιδωτά σπίτια.

Το Σπίτι του Διονύσου παραμένει το πιο επισκέψιμο μέρος της τοποθεσίας γιατί περιέχει τα καλύτερα δείγματα περίπλοκης ψηφιδωτής τέχνης.

Το σπίτι πήρε το όνομά του από τον θεό Διόνυσο που εμφανίζεται σε πολλά από τα ψηφιδωτά σε όλο το σπίτι, τα οποία απεικονίζουν κυρίως σκηνές της ελληνικής μυθολογίας.

10. Κυπριακό Μουσείο

Με τόσους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, η Κύπρος είναι γεμάτη μουσεία, αλλά το Κυπριακό Μουσείο στην πρωτεύουσα Λευκωσία είναι το μέρος όπου πηγαίνετε για να συγκεντρώσετε όλη την ιστορία του νησιού.

Εξαιρετικά καλά επιμελημένο, το μουσείο ταξιδεύει τους επισκέπτες από τη νεολιθική εποχή μέχρι την οθωμανική εποχή, χρησιμοποιώντας όμορφα τεχνουργήματα για να δείξει την εκλεπτυσμένη τέχνη κάθε περιόδου.

Τα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι η τεράστια συλλογή αναθηματικών αγαλμάτων από τερακότα που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ.

Ακόμα κι αν βρίσκεστε στην ακτή, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε ένα ταξίδι μισής ημέρας στην πρωτεύουσα μόνο για να δείτε το μουσείο.

11. παραλία Nissi

Ένα κομμάτι ομορφιάς με λευκή άμμο που κυλά στην τιρκουάζ θάλασσα στην Αγία Νάπα, η παραλία Nissi είναι η πιο διάσημη λωρίδα άμμου της Κύπρου.

Ναι, έχει κόσμο το καλοκαίρι (μια τόσο υπέροχη παραλία δεν μένει μυστική), αλλά ακόμα και με σειρές ξαπλώστρες, δεν υπάρχει αμφιβολία για την ομορφιά του Nissi.

Τα νερά είναι πολύ ρηχά στην ακτή και πολύ ήρεμα μέσα στον κόλπο στο σύνολό του, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό μέρος για οικογένειες με μικρά παιδιά, και την καλοκαιρινή περίοδο υψηλής ποιότητας, προσφέρονται τσάντες με εγκαταστάσεις, που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μια ολόκληρη μέρα στην παραλια.

12. Κερύνεια

Η Κερύνεια (Girne) είναι η ωραιότερη πόλη της βόρειας Κύπρου, έχοντας προσκολληθεί στον παλιό οθωμανικό χαρακτήρα της παραθαλάσσιας περιοχής της.

Το Κάστρο της Κερύνειας έχει θέα στο γραφικό λιμάνι στην ανατολική πλευρά και η αναρρίχηση στις επάλξεις του κάστρου σας ανταμείβει με φανταστική θέα σε όλη την πόλη.

Ένα στριφτάρι στενών λωρίδων ελίσσεται πίσω από την παραλιακή περιοχή, γεμάτη ξύλινα παραθυρόφυλλα σπίτια σε διάφορες καταστάσεις ερειπωμένης. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνετε βόλτες και να απολαύσετε τη διαχρονική ατμόσφαιρα και υπάρχουν πολλά καφέ με θέα στο λιμάνι για όταν θέλετε να σηκώσετε τα πόδια σας.

13. Υποβρύχιο Μουσείο

Το υποβρύχιο πάρκο μουσείων που άνοιξε το 2021 (επίσημα ονομάζεται Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής Αγίας Νάπας MUSAN) είναι ένα υποβρύχιο δάσος με 130 γλυπτά που δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη των υφάλων Jason deCaires Taylor.

Εκτός από σημαντικό νέο τουριστικό αξιοθέατο, το δάσος δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το τοπικό θαλάσσιο περιβάλλον, με τα γλυπτά (όλα φτιαγμένα από ουδέτερο τσιμέντο PH που τελικά θα προσελκύσει κοράλλια) τοποθετημένα ανάμεσα σε φύκια, τα οποία θα αναπτυχθούν σε πυκνό δάσος προσελκύοντας θαλάσσια ζωή στην περιοχή.

Τόσο οι κολύμβες με αναπνευστήρα όσο και οι αυτοδύτες μπορούν να εξερευνήσουν το υποβρύχιο μουσείο, αν και οι δύτες θα μπορούν να κατευθυνθούν στα πιο μακρινά βάθη του πάρκου.

Το MUSAN βρίσκεται στην ακτή της παραλίας Περνέρα στην Αγία Νάπα.

Επίσημος ιστότοπος: http://musan.com.cy/en/home

14. Παλιά Πόλη Αμμοχώστου

Στη βόρεια Κύπρο, μην χάσετε την παλιά πόλη της Αμμοχώστου, που περιβάλλεται από στιβαρά, ψηλά τείχη της Ενετικής εποχής και στο εσωτερικό της, διάσπαρτα με τα ερείπια γοτθικών εκκλησιών.

Στο κέντρο βρίσκεται το τζαμί Lala Mustafa Paşa, το οποίο ήταν αρχικά ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα κατά τη βασιλεία των Λουζινιάν.

Πασπαλισμένα στα σοκάκια της παλιάς πόλης υπάρχουν πολλές άλλες εκκλησίες σε διάφορες καταστάσεις ερειπωμένης ή ερειπωμένης, που χρονολογούνται κυρίως από τον 14ο αιώνα και χτίστηκαν σε γοτθικό ρυθμό, αλλά και μερικά παλαιότερα βυζαντινά παραδείγματα.

Το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Αμμοχώστου, ωστόσο, είναι τα ενετικά τείχη του 16ου αιώνα, με τους προμαχώνες και τις πύλες της, τα οποία μπορείτε ακόμα να ανεβείτε και να τα διασχίσετε σε ορισμένα τμήματα.

15. Παραλίες Πρωταρά

Στη νοτιοανατολική γωνία του νησιού, η ακτογραμμή που εκτείνεται βόρεια από το Κάβο Γκρέκο μέχρι την Πράσινη Γραμμή (που χωρίζει τη Δημοκρατία από τα βόρεια) είναι γεμάτη παραλίες.

Αυτό το τμήμα της ακτής είναι ένα καταφύγιο καλοκαιρινό θέρετρο, με τη μικρή πόλη του Πρωταρά την κεντρική βάση για οικογενειακές διακοπές αφιερωμένες στον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο.

Η παραλία Πρωταράς και ο κόλπος Fig Tree είναι οι δύο πιο δημοφιλείς λωρίδες άμμου, με πολλά θαλάσσια σπορ που προσφέρονται και εγκαταστάσεις για μια ολόκληρη μέρα στην παραλία, αν και ο μικρός όρμος με λευκή άμμο της παραλίας Κόννος, στο βόρειο άκρο του Κάβο Γκρέκο , έρχεται σχεδόν τρίτο.

Στα βόρεια του Πρωταρά, οι μικρές λωρίδες άμμου της παραλίας της Αγίας Τριάδας και της παραλίας Σκουτάρι είναι εξαιρετικές επιλογές αν θέλετε να ξεφύγετε από τα μεγαλύτερα πλήθη, αλλά στα μέσα του καλοκαιριού, μην περιμένετε κανένα κομμάτι άμμου κατά μήκος αυτής της ακτής να είναι άδειο.

16. Παλιά Πόλη Λευκωσίας

Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Λευκωσία (Λευκωσία) είναι η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Βόρεια Λευκωσία (Λευκόσα) είναι η πρωτεύουσα της μη αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ βόρειας Κύπρου.

Η Πράσινη Γραμμή διέρχεται ακριβώς από το κέντρο της περιτειχισμένης συνοικίας της παλιάς πόλης και θα χρειαστεί να έχετε το διαβατήριό σας (και να πληροίτε οποιεσδήποτε από τις τρέχουσες απαιτήσεις συνόρων, οι οποίες αλλάζουν τακτικά) εάν θέλετε να διασχίσετε.

Στη Λευκωσία (Λευκωσία), τα παλιά σοκάκια της πόλης φιλοξενούν πολλά εξαιρετικά μικρά μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Βυζαντινού Μουσείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Μακαρίου, και ορισμένων εκκλησιών που καλύπτονται από τοιχογραφίες, όπως η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Δύο από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται στη Βόρεια Λευκωσία (Lefkoşa). Εδώ, θα βρείτε την ένδοξη γοτθική αρχιτεκτονική του τζαμιού Selimiye, που αρχικά ήταν ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας του 14ου αιώνα, και το καραβανσεράι του Büyük Han της οθωμανικής εποχής.

Οι καλύτερες παραλίες στην Κύπρο

1 Μέρα στη Λάρνακα

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.