You are currently viewing Κωνσταντινούπολη | 16 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Κωνσταντινούπολη | 16 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Καθισμένη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, η Κωνσταντινούπολη προσφέρει μια ματιά της περασμένης Ρωμαϊκής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Παλιό Σουλταναχμέτ, ποικίλη θρησκευτική κληρονομιά με την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί και τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη στο πολυσύχναστο Beyoglu. Και φυσικά, η τουρκική κουζίνα είναι κάτι που πρέπει να φάτε! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κωνσταντινούπολη για το επόμενο ταξίδι σας.

Insider Tip: Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε όλα όσα έχει να προσφέρει η Κωνσταντινούπολη είναι από κράτηση μιας περιήγησης με τοπικό ξεναγό.

2 ημέρες στη Σόφια

Παλιά Πόλη της Κωνσταντινούπολης – Το Σουλταναχμέτ και γύρω

1. Αγία Σοφία

Με ένα τόσο πλούσιο παρελθόν, η Κωνσταντινούπολη μοιάζει σχεδόν με ένα περιπατητικό μουσείο όπου κάθε κτίριο και κάθε πέτρα έχουν μια ιστορία να πουν. Αλλά αν δεν έχετε χρόνο, η Αγία Σοφία, μαζί με το Μπλε Τζαμί και το Παλάτι Τοπ Καπί, θα πρέπει να είναι στη λίστα που πρέπει να δείτε στην περιοχή Σουλταναχμέτ.

Η διαρκώς μεταβαλλόμενη θέση της Αγίας Σοφίας αποτελεί απόδειξη της σημασίας του μνημείου. Πρώτα μια βασιλική τον 6ο αιώνα, ένα αυτοκρατορικό τζαμί τον 15ο και ένα μουσείο τον 20ο, η Αγία Σοφία είναι ένα θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Φροντίστε να επισκεφτείτε τον δεύτερο όροφο για καλύτερη θέα του ναού, και να θαυμάσετε τα ψηφιδωτά που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα.

Ποιές ημερομηνίες να επιλέξω για φθηνα αεροπορικά εισιτήρια

Αγοράστε τα εισιτήρια εισόδου σας online εκ των προτέρων και παραλείψτε τις μεγάλες ουρές για την Αγία Σοφία.

Εσωτερική άποψη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Artur Bogacki / shutterstock.com

2. Μπλε Τζαμί

Γνωστό και ως Τζαμί Σουλτάν Αχμέτ, το Μπλε Τζαμί του 17ου αιώνα πήρε το όνομά του από τα 20.000 χειροποίητα μωσαϊκά μπλε πλακάκια, με αποχρώσεις από θαλασσί έως ημιδιαφανές μοβ. Καθώς τα εξωτερικά φώτα κοιτάζουν μέσα από τα 200 βιτρό παράθυρα, φροντίστε να περιπλανηθείτε στο τζαμί για να δείτε διαφορετικές προοπτικές των οροφών.

Το τζαμί είναι υψηλής θρησκευτικής σημασίας και θα έχει μεγάλες ουρές για την προσευχή της Παρασκευής.

Εσωτερική άποψη του τζαμιού Sultanahmet (Μπλε Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
MawardiBahar / shutterstock.com

3. Παλάτι Τοπ Καπί

Να είστε έτοιμοι να περάσετε αρκετές ώρες στο Παλάτι Τοπ Καπί. Η κύρια κατοικία των Οθωμανών για περισσότερα από 400 χρόνια, το παλάτι περιλαμβάνει πολλά τελετουργικά δωμάτια και αυλές, και είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Μην παραλείψετε το Αυτοκρατορικό Χαρέμι ​​και τα 400 δωμάτιά του, πολλά με ωραία ψηφιδωτά και ξυλόγλυπτα.

4. Στέρνες Βασιλικής

Οι Κινστέρνες της Βασιλικής είναι χαμηλές σε δημοτικότητα από την κοντινή Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, αλλά το σύστημα νερού του 6ου αιώνα αξίζει να επισκεφθείτε. Όχι μόνο οι στέρνες είναι ήσυχες και δροσερές – ένα ωραίο διάλειμμα από τους πολυσύχναστους δρόμους και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού – οι κολώνες έχουν ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά σχέδια με διαφορετικά ελληνικά στυλ.

Βασιλική δεξαμενή, μεγαλύτερη αρχαία υπόγεια δεξαμενή στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Mapics / shutterstock.com

5. Μεγάλο Παζάρι

Το Μεγάλο Παζάρι είναι μια από τις παλαιότερες αγορές στον κόσμο και μια από τις μεγαλύτερες, με 3.000 πάγκους. Αγοράστε δερμάτινες τσάντες και παπούτσια, πολύχρωμα φαναράκια και ασημένια στολίδια! Ελέγξτε τις όμορφα διακοσμημένες οροφές καθώς περπατάτε στους διαδρόμους.

Μωσαϊκά Οθωμανικά φωτιστικά από το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης
Berke / shutterstock.com

6. Τζαμί Σουλεϊμανιγιέ

Το μεγαλύτερο τζαμί της Κωνσταντινούπολης με τέσσερις μιναρέδες, το Αυτοκρατορικό τζαμί όπως είναι επίσης γνωστό, χτίστηκε επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν – Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς – τον ​​16ο αιώνα.

Βρίσκεται στο λοφώδες τμήμα της Κωνσταντινούπολης, το Τζαμί Σουλεϊμανιγιέ είναι λιγότερο επισκέψιμο από το Μπλε Τζαμί και είναι πιο ήσυχο, μια καλύτερη αναπαράσταση αυτού του συμβόλου προσευχών και προβληματισμών. Απολαύστε τη θέα στο Sultanahmet από τους λόφους.

7. Αιγυπτιακό Παζάρι Μπαχαρικών

Αν θέλετε να προμηθευτείτε μπαχαρικά όλων των χρωμάτων και γεύσεων, το Αιγυπτιακό Παζάρι Μπαχαρικών θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κωνσταντινούπολη. Η επιλογή από λουκούμια, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά είναι επίσης ατελείωτη.

Μέσα στο Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
itmejust / shutterstock.com

8. Μουσείο Kariye (Εκκλησία της Χώρας)

Η μεσαιωνική ελληνορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε τον 4ο αιώνα είναι σήμερα μουσείο στη γειτονιά Αδρινεκάπι. Μέσα στην εκκλησία βρίσκονται μερικά από τα παλαιότερα βυζαντινά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Αν και δεν είναι η μεγαλύτερη βυζαντινή εκκλησία, η ομορφιά και η κατάσταση αυτών των υπέροχων πλακιδίων την κάνουν να ξεχωρίζει.

Beyoglu και Beyond

9. Πύργος Γαλατά

Δεν μπορείτε να χάσετε τον Πύργο του Γαλατά καθώς βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στο Beyoglu, την πιο μοντέρνα πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Μόλις βρεθείτε στην κορυφή, απολαύστε τη θέα 360 μοιρών της Κωνσταντινούπολης, που καλύπτει τον Κεράτιο Κόλπο, την Παλιά Πόλη, την ευρωπαϊκή πλευρά, τον Βόσπορο και μέχρι την ανατολίτικη πλευρά της πόλης.

Πύργος του Γαλατά, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Boris Stroujko / shutterstock.com

10. Λεωφόρος Istiklal & Πλατεία Ταξίμ

Περπατήστε στον εμπορικό δρόμο Istiklal Caddesi, έναν πεζόδρομο μήκους μιλίων που έχει γίνει το σύμβολο του κοσμοπολίτικου Beyoglu. Με καταστήματα μόδας, εστιατόρια με κεμπάπ, μοντέρνα καφέ και πολυσύχναστα βιβλιοπωλεία, ο δρόμος σας οδηγεί στο δημοφιλές στέκι της πλατείας Ταξίμ.

11. Παλάτι Ντολμάμπαχτσε

Χτισμένο στην ευρωπαϊκή ακτή του στενού του Βοσπόρου, το παλάτι του 18ου αιώνα είναι το μεγαλύτερο στην Τουρκία. Με μπαρόκ, ροκοκό και νεοκλασικό στυλ, ήταν ένας αυτοκρατορικός κήπος και ένα θερινό παλάτι που εκτιμήθηκε πολύ από τους Οθωμανούς σουλτάνους. Σταδιακά έγινε η κατοικία πλήρους απασχόλησης, καθώς παρουσίαζε περισσότερη άνεση και πολυτέλεια από το παλάτι Τοπ Καπί.

Εσωτερικό παλατιών Dolmabahce στην Κωνσταντινούπολη Τουρκία.
muratart / shutterstock.com

12, Ortakoy

Αρχικά ένα μικρό χωριό που μετατράπηκε σε μια μοντέρνα γειτονιά υπό την οθωμανική κυριαρχία, το Ortaköy εξακολουθεί να είναι δημοφιλές σήμερα με τα μνημεία του ποικίλης θρησκευτικής προέλευσης, καθώς και πολλές γκαλερί τέχνης και μπαρ. Αξιοσημείωτο είναι το όμορφο νεομπαρόκ Τζαμί Ortaköy που στέκεται στις όχθες του στενού του Βοσπόρου.

Τζαμί Ortakoy και γέφυρα του Βοσπόρου, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
muratart / shutterstock.com

13. Φρούριο Ρούμελης

Το Rumelihisari είναι ένα εντυπωσιακό οθωμανικό φρούριο που βρίσκεται στο στενότερο σημείο του στενού και αξίζει μια επίσκεψη. Χτίστηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β’ τον 15ο αιώνα με στόχο να προστατευτεί από ναυτικές επιθέσεις καθώς όδευε να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη, το πρώην όνομα της Κωνσταντινούπολης υπό την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η κατάκτησή του θα καθιέρωσε το μονοπάτι προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία και θα άλλαζε το όνομα της πόλης.

Ζήστε την Κωνσταντινούπολη διαφορετικά

14. Απολαύστε τουρκική κουζίνα

Αρωματίστε το κεμπάπ σας και ανακαλύψτε το Pilavüstü (πάνω από ρύζι) ή το Iskender (με σάλτσα ντομάτας και ζεστό βούτυρο). Περάστε με μεζέ, παραδοσιακά ορεκτικά όπως χούμους, γιαούρτι, ελιές, διάφορα είδη τυριού φέτα, αγγουροσαλάτα και ντιπ κάθε είδους. Πηγαίνετε πέρα ​​από τα λουκούμια – που ονομάζονται lukums στην Τουρκία και δοκιμάστε το Revani – ένα πυκνό παντεσπάνι με βάση το σιμιγδάλι ή Aşure – μια φρουτώδη πουτίγκα που αποτελείται από σύκα, βερίκοκα, σταφίδες και άλλα μυστικά συστατικά.

Insider Tip: Φάτε σαν ντόπιος και επισκεφτείτε ένα τυπικό οικογενειακό νοικοκυριό της Κωνσταντινούπολης για ένα σπιτικό γεύμα με αυτή η καταπληκτική περιοδεία από το Viator.

Πωλητής μαγειρεύει κεμπάπ σολομού Τουρκικό παζάρι στην Κωνσταντινούπολη
Sequoia / shutterstock.com

15. Κρουαζιέρα στα στενά του Βοσπόρου

Η κρουαζιέρα στο Βόσπορο είναι ένας ωραίος τρόπος για να ανακαλύψετε τις άλλες περιοχές και πτυχές της Κωνσταντινούπολης. Περάστε από το παλάτι Dolmabahce, το φρούριο Rumeli και το Ortaköy ή κατευθυνθείτε προς την ανατολίτικη πλευρά της πόλης. Επιλέξτε μια κρουαζιέρα που θα σταματήσει σε αυτά τα διαφορετικά αξιοθέατα και θα μετατρέψει την κρουαζιέρα σας σε μια ολόκληρη μέρα περιήγησης στα αξιοθέατα.

22 τουριστικά αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

16. Φλωρεντία σε χαμάμ

Δεν μπορεί κανείς να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να μην έχει χαμάμ. Η Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτη χαμάμ και η επιλογή είναι δική σας όσον αφορά την τιμή, το σκηνικό και την τοποθεσία. Πολλά χαμάμ βρίσκονται σε ιστορικά κτίρια, όπως το μάρμαρο του 18ου αιώνα Χαμάμ Cagaloglu, Τζεμπερλίτας Χαμάμένα από τα παλαιότερα της Κωνσταντινούπολης, ή Τουρκικό λουτρό Beylerbeyi, που έχει ξύλινη κατασκευή. Ανεξάρτητα από το ποια θα επιλέξετε, όλα σας κάνουν να νιώθετε βασιλιάδες.

Αυτό ήταν, αυτά είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Είτε είστε λάτρης της ιστορίας, είτε είστε ερασιτέχνης του φαγητού που θέλει να ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες, είτε απλά ανυπομονείτε να ανακαλύψετε την πόλη χιλιετιών, η Κωνσταντινούπολη είναι βέβαιο ότι θα σας γοητεύσει.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.