φυσικοί βραχώδεις σχηματισμοί

23 απίστευτοι φυσικοί βραχώδεις σχηματισμοί (+Φωτογραφίες)

Οι βραχώδεις σχηματισμοί δημιουργούνται από στοιχεία όπως η θερμότητα, ο άνεμος, η βροχή και η διάβρωση. Αυτό που έχει κάνει η φύση με αυτά τα εργαλεία στην παλέτα της γης κόβει την ανάσα και συγκλονίζει.

Αυτοί οι απίστευτοι φυσικοί βραχώδεις σχηματισμοί δημιουργήθηκαν αργά μέσα σε εκατομμύρια χρόνια χρησιμοποιώντας τα πιο σκληρά υλικά. Ευτυχώς για εμάς, η φύση είναι ένας υπομονετικός καλλιτέχνης. Μια επισκόπηση των πιο απίστευτων φυσικών βραχώδεις σχηματισμοί στον πλανήτη:

23. Árbol de Piedra

Το Árbol de Piedra είναι ένας απομονωμένος βραχώδης σχηματισμός στο Εθνικό Καταφύγιο Πανίδας των Άνδεων Eduardo Avaroa στη νοτιοδυτική Βολιβία. Γνωστό ως «Πέτρινο Δέντρο», έχει το σχήμα ενός δέντρου με κασκόλ ύψους περίπου 7 μέτρων (23 πόδια). Το σχήμα του προκαλείται από τους ισχυρούς ανέμους που μεταφέρουν άμμο και διαβρώνουν τον μαλακό ψαμμίτη.

22. Externsteine

Το Externsteine, στη βόρεια Γερμανία, ήταν ένας ιερός χώρος από την προϊστορική εποχή, αρχικά χρησιμοποιήθηκε από ειδωλολάτρες και αργότερα από χριστιανούς. Το Externsteine ​​αποτελείται από πέντε τεράστιους ασβεστολιθικούς πυλώνες που βρίσκονται σε αστρονομική ευθυγράμμιση.

Κάπου γύρω στα τέλη του 8ου αιώνα, μοναχοί εγκαταστάθηκαν στις σπηλιές, σκαλίζοντας σκάλες και θρησκευτικά ανάγλυφα στους βράχους. Το Externsteine ​​βρίσκεται σε ένα άκρως γραφικό περιβάλλον, σήμερα προσελκύει πολλούς οπαδούς της Νέας Εποχής. Ένα παρεκκλήσι βρίσκεται στην κορυφή ενός από τους πυλώνες. είναι προσβάσιμο με πεζογέφυρα.

Ζήστε το ταξίδι σας όπως ακριβώς το ονειρεύεστε:
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber!
Διαβάστε επίσης : Τα 10 πιο εκπληκτικά τοπία της ερήμου στη Γη

30 τοποθεσίες γυρισμάτων Star Wars που μπορείτε πραγματικά να επισκεφτείτε

Καλύτεροι καταρράκτες στην Ισλανδία

21. Σωλήνες οργάνων Twyfelfontein

Σωλήνες οργάνων Twyfelfontein

Οι ταξιδιώτες που ασχολούνται με τη γεωλογία θα απολαύσουν μια επίσκεψη στο Organ Pipes κοντά στο Twyfelfontein της Ναμίμπια. Οι στήλες δολερίτη που ευθυγραμμίζονται στις πλευρές μιας μικρής κοιλάδας μοιάζουν με όργανο σωλήνα, αν και έχουν ελαφρώς πιο ασυνήθιστο σχήμα, όπως τρίγωνα και εξάγωνα, και χρονολογούνται πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια όταν η ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν ο κανόνας. Το Organ Pipes κάνει μια καλή στάση ανάμεσα στο Twyfelfontein, με τις αρχαίες βραχογραφίες του, και το Burnt Mountain, γνωστό για τους σωρούς από μαυρισμένο ασβεστόλιθο.

20. Man Pupu Nyor

Το Man Pupu Nyor, που μεταφράζεται ως «μικρό βουνό των θεών», είναι ένα γεωλογικό θαύμα που βρίσκεται βαθιά στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα είναι επτά σχηματισμοί που κυμαίνονται σε ύψη έως και 42 μέτρα (137 πόδια).

Αυτοί οι επτά γίγαντες που προκαλούν δέος, όπως τους αποκαλούν, βασιλεύουν σε ένα επίπεδο οροπέδιο. Ο τοπικός μύθος λέει ότι δημιουργήθηκαν όταν ένας σαμάνος έκανε ένα ξόρκι, μετατρέποντας αυτούς τους κακούς γίγαντες σε πέτρα. Μόνο οι πιο ατρόμητοι ταξιδιώτες είναι πιθανό να επισκεφθούν εδώ, καθώς είναι προσβάσιμοι κυρίως με οχήματα χιονιού ή ελικόπτερα.

19. Wave Rock

Το Wave Rock στη Δυτική Αυστραλία ονομάζεται έτσι επειδή είναι ακριβώς αυτό που μοιάζει: ένα κύμα ωκεανού. Αποτελεί τη μία πλευρά ενός λόφου που είναι γνωστός ως βράχος Hyden. Τα πετρώματα από γρανίτη χρονολογούνται πριν από 2,63 δισεκατομμύρια χρόνια. Το Wave Rock είναι γνωστό ως διογκωμένη πλαγιά λόγω του καμπυλωτού σχήματός του. Και οι δύο βράχοι Wave και Hyden βρίσκονται στο Hyden Wildlife Park, ένα φυσικό καταφύγιο.

18. Devil’s Town

Η Πόλη του Διαβόλου στη νότια Σερβία είναι γεμάτη με φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς που μοιάζουν με ατράκτους και κώνους που θυμίζουν τα hoodoo στο Εθνικό Πάρκο Bryce Canyon της Γιούτα. Οι 202 βραχώδεις σχηματισμοί, που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση, κυμαίνονται από 2 έως 15 μέτρα (6 πόδια έως 49 πόδια) σε ύψος.

Οι χωμάτινες φιγούρες, που ξεκίνησαν με ηφαιστειακή δράση πριν από αιώνες, είναι ταυτόχρονα γραφικές και μυστικιστικές. Ένας τοπικός μύθος λέει ότι οι φιγούρες είναι υπολείμματα εκκλησιών που καταστράφηκαν από τον διάβολο.

17. Θόλοι Φαμπεντούγκου

Οι Domes de Fabedougou στη νοτιοδυτική Μπουρκίνα Φάσο είναι ένα ακόμη από τα θαύματα της Μητέρας Φύσης, με κάθε σχηματισμό βράχου σε διαφορετικό σχήμα. Μερικοί είναι ψηλοί και λεπτοί, άλλοι είναι κοντοί και χοντροί ή το αντίστροφο. μπορεί να είναι κοντά ή μερικές φορές όχι.

Μερικοί από τους σχηματισμούς έχουν σχήμα βράχου, άλλοι σαν δείκτες με τα δάχτυλα. Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί χρονολογούνται πριν από 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια όταν η περιοχή ήταν κάτω από το νερό. Οι ταξιδιώτες που απολαμβάνουν την αναρρίχηση θα εκτιμήσουν πολύ αυτό το σημείο, καθώς η αναρρίχηση στους θόλους είναι επιτρεπτή.

16. Basaltic Prisms of Santa Maria Regla

Τα βασαλτικά πρίσματα, στη Santa Maria Regla στην πολιτεία Hidalgo, είναι ένα από τα φυσικά θαύματα του Μεξικού. Οι στήλες, ύψους έως και 30 μέτρων (98 πόδια), δημιουργήθηκαν από ψύξη λάβας. Η ομορφιά των σχηματισμών χαρακτηρίζεται από το νερό από ένα φράγμα που ρέει πάνω τους. Η περιπλάνηση στα βράχια είναι επιτρεπτή, αλλά οι ταξιδιώτες θα πρέπει να περιμένουν να βρέξουν τα πόδια τους στους καταρράκτες. Γέφυρες και άλλοι διάδρομοι είναι επίσης διαθέσιμοι για κοντινές εμφανίσεις.

15. Γεωπάρκο Yehliu

Γεωπάρκο Yehliu

Το Γεωπάρκο Yehliu στη βόρεια Ταϊβάν προσφέρει φαινομενικά έναν σχηματισμό βράχου για όλους. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ταϊβάν, το Yehliu είναι ένα ακρωτήριο που ξεπροβάλλει στον ωκεανό. Το μεγάλο θαύμα δημιουργήθηκε όταν οι γεωλογικές συνθήκες ανάγκασαν ένα βουνό να βγει από τη θάλασσα. Ο πιο διάσημος σχηματισμός του γεωπάρκου είναι το Queen’s Head, ίσως επειδή μοιάζει με την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης. Άλλοι βραχώδεις σχηματισμοί περιλαμβάνουν Camel, Mushroom, Fairy Shoe και Sea Candles.

14. Έρημος Εννέντι

Η έρημος Ennedi βρίσκεται στο βορειοανατολικό Τσαντ σε μια από τις πιο απρόσιτες περιοχές της Σαχάρας. Το οροπέδιο είναι γεμάτο με ενδιαφέροντες σχηματισμούς ψαμμίτη, συμπεριλαμβανομένων πολλών εκατοντάδων φυσικών στοίβων και καμάρων. Μια από τις καμάρες, η Αψίδα Aloba έχει ύψος σχεδόν 120 μέτρα (400 πόδια) και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές καμάρες στον κόσμο. Στην περιοχή εκτός από τα γεωλογικά αξιοθέατα θα βρείτε βραχογραφίες και βραχογραφίες.

13. Σβαρτίφος

Svartifoss

Ο καταρράκτης Svartifoss είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στο Εθνικό Πάρκο Vatnajökull στη νότια Ισλανδία. Γνωστό και ως Black Fall λόγω των ασυνήθιστων στηλών λάβας του που φαίνονται πολυεπίπεδες, το Svartifoss έχει αιχμηρά βράχια στη βάση του. Αυτοί οι βράχοι σπάνε πιο γρήγορα από ό,τι τα ορμητικά νερά μπορούν να τους φθείρουν. Είναι δυνατό να κάνετε πεζοπορία στην κορυφή του καταρράκτη ύψους 20 μέτρων (65 ποδιών), ξεκινώντας από το κέντρο επισκεπτών Skaftafell, αλλά είναι κυρίως μια ανηφορική πεζοπορία.

12. Το Κύμα

Το κύμα

Το Wave είναι ένας εντυπωσιακός σχηματισμός βράχου που στροβιλίζεται στη βόρεια Αριζόνα. Το Κύμα κυματίζει σε όλο το τοπίο σαν ποτάμι σοκολάτας, αντί για τον Ψαμμίτη Ναβάχο είναι φτιαγμένοι. Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο της φύσης δεν είναι προσβάσιμο σε όλους, καθώς το Γραφείο Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ επιτρέπει μόνο 20 άδειες την ημέρα σε αυτήν την περιοχή του Coyote Buttes. Για όσους είναι αρκετά τυχεροί να κερδίσουν τη λαχειοφόρο αγορά αδειών, το μεσημέρι είναι η καλύτερη στιγμή για να βγάλουν φωτογραφίες.

11. Όρη Ακάκου

Όρη Acacus ή Tadrart Acacus είναι μια οροσειρά στην έρημο Σαχάρα στη δυτική Λιβύη. Τα βουνά Acacus έχουν μεγάλη ποικιλία τοπίων, από αμμόλοφους διαφορετικού χρώματος μέχρι καμάρες, φαράγγια, απομονωμένους βράχους και βαθιές χαράδρες. Τα σημαντικότερα ορόσημα περιλαμβάνουν τις καμάρες του Afzejare και του Tin Khlega. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για την προϊστορική βραχώδη τέχνη της.

10. Tsingy de Bemaraha

Tsingy de Bemaraha

Βρίσκεται κοντά στη δυτική ακτή της Μαδαγασκάρης, το καταφύγιο Tsingy de Bemaraha είναι ένα καρστικό τοπίο από αιχμηρές ασβεστολιθικές κορυφές που ονομάζεται tsingy. Το εντυπωσιακό φαράγγι του ποταμού Manambolo και οι κυλιόμενοι λόφοι διασχίζουν το tsingy δημιουργώντας ένα ποικίλο τοπίο. Τα αδιατάρακτα δάση, οι λίμνες και οι βάλτοι μαγγρόβιων του εθνικού πάρκου είναι ο βιότοπος για σπάνιους και απειλούμενους λεμούριους και πτηνά.

9. Shilin Stone Forest

Το Shilin, που σημαίνει «Πέτρινο Δάσος» στα κινέζικα, είναι ένα σύνολο καρστικών σχηματισμών στη νοτιοδυτική Κίνα. Οι πέτρες προεξέχουν από τη γη παρόμοια με τον τρόπο που κάνει ένας σταλαγμίτης σε μια σπηλιά. Αυτές οι πέτρες πιστεύεται ότι είναι 270 εκατομμυρίων ετών. Η περιοχή ήταν ένας πυθμένας ωκεανού και η ροή του νερού δημιουργούσε τις μεγαλειώδεις κορυφές. Το πέτρινο δάσος δέχεται πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

8. Λευκή Έρημος

Λευκή Έρημος

Βρίσκεται περίπου 45 χλμ. βόρεια της όασης Farafra στην τεράστια δυτική έρημο της Αιγύπτου, η Λευκή Έρημος είναι φτιαγμένη από περίεργο σχήμα κιμωλίας. Σε ξεκάθαρη αντίθεση με το κιτρινωπό καφέ της γύρω ερήμου, η Λευκή Έρημος είναι κατάλευκη που θυμίζει αρκτικό τοπίο.

Το μαλακό υλικό κιμωλίας, στο έλεος των στοιχείων, έχει διαμορφωθεί σε εκπληκτικά σχήματα. Μερικά από τα σχήματα μοιάζουν με marshmallows, καμήλες και μανιτάρια. Η φαντασία αγριεύει σε αυτό το πολύ απομακρυσμένο σημείο.

7. Εθνικό πάρκο Bryce Canyon

Εθνικό πάρκο Bryce Canyon

Παρά το όνομα, το Εθνικό Πάρκο Bryce Canyon δεν είναι στην πραγματικότητα ένα φαράγγι, αλλά μάλλον μια σειρά από γιγάντια αμφιθέατρα γεμάτα με πολύχρωμες κορυφές. Οι φυσικοί βραχώδεις σχηματισμοί προκλήθηκαν από αιολική και υδάτινη διάβρωση στον ασβεστόλιθο.

Τα χρώματα του κόκκινου, πορτοκαλί και λευκού προσφέρουν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη οπτική απόλαυση. Οι κορυφές είναι επίσης γνωστές ως hoodoos και φτάνουν μέχρι τα 61 μέτρα (200 πόδια) ύψος. Το φαράγγι Bryce αναγνωρίζεται για την εξαιρετική του ποιότητα αέρα και η ορατότητα μπορεί να είναι έως και 200 ​​μίλια.

6. Bungle Bungle Range

Το Bungle Bungle Range βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Purnululu στη δυτική Αυστραλία. Η περιοχή υψώνεται έως και 578 μέτρα (1896 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελείται από χαρακτηριστικούς θόλους ψαμμίτη ριγέ με εναλλασσόμενες πορτοκαλί και γκρι ζώνες.

Οι ταινίες των θόλων οφείλονται σε διαφορές στην περιεκτικότητα σε άργιλο και στο πορώδες των στρωμάτων ψαμμίτη. Οι πορτοκαλί λωρίδες είναι ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του σιδήρου ενώ η γκρίζα ταινία είναι κυανοβακτήρια που αναπτύσσονται στα στρώματα όπου συσσωρεύεται υγρασία.

5. Giant’s Causeway

Giant's Causeway

Βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Ιρλανδίας, το The Giant’s Causeway είναι ένας εντυπωσιακός βραχώδης σχηματισμός που αποτελείται από στήλες βασάλτη που σχηματίστηκαν πριν από 50 έως 60 εκατομμύρια χρόνια. Καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα ώθησε τον βασάλτη μέσα από την κιμωλία, οι στήλες εκτοξεύτηκαν σε κάθετη κατεύθυνση. Καθώς κρύωναν, ράγισαν σχηματίζοντας ένα εξαγωνικό σχήμα.

Παρόλο που οι στήλες ανεβαίνουν έως και 12 μέτρα (36 πόδια) σε ύψος και είναι θαύματα για θέαση, αυτό το μονοπάτι έχει ένα άλλο εκπληκτικό χαρακτηριστικό. Πολλές από τις στήλες έχουν διαβρωθεί έως ότου φαίνονται μόνο οι κορυφές. Αυτό δημιουργεί ένα περίπλοκο λιθόστρωτο φυσικό διάδρομο, τόσο λεπτομερές που φαίνεται σαν να τα έβαλαν κτίστες.

4. Εθνικό Πάρκο Arches

Ένα άλλο έργο τέχνης της φύσης που βρέθηκε στη Γιούτα, το Εθνικό Πάρκο Arches είναι γνωστό για τις εμπνευσμένες φυσικές καμάρες του. Τα κρεβάτια αλατιού που κατατέθηκαν πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια από τον ωκεανό που υποχωρούσε βοήθησαν να σχηματιστούν οι περισσότερες από 2000 καμάρες στο πάρκο.

Καθώς το αλάτι μετατοπίστηκε, ο βράχος που είχε στρωθεί από πάνω άρχισε να κινείται δημιουργώντας θόλους και πτερύγια. Καθώς η βροχή και ο πάγος βρήκαν το δρόμο τους στις σχισμές, διέβρωσαν την κορυφή Entrada και τον ψαμμίτη Ναβάχο. Προσθέστε άνεμο στο μείγμα και κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών σχηματίστηκαν οι εκπληκτικές καμάρες.

3. Chocolate Hills

Chocolate Hills

Οι Λόφοι Σοκολάτας είναι ασυνήθιστοι γεωλογικοί σχηματισμοί που αποτελούνται από τουλάχιστον 1.268 μεμονωμένους τύμβους διάσπαρτους σε όλο το εσωτερικό του νησιού Bohol στις Φιλιππίνες. Οι σχεδόν συμμετρικοί και ίδιου μεγέθους σχηματισμοί κυμαίνονται από 30 έως 50 μέτρα (98 έως 164 πόδια) σε ύψος και καλύπτονται από πράσινο γρασίδι.

Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου το γρασίδι γίνεται φρύδι, εξ ου και το όνομα. Οι γεωλόγοι δεν έχουν καταλήξει σε καμία συναίνεση σχετικά με το πώς σχηματίστηκαν αυτοί οι γιγάντιοι λόφοι τυφλοπόντικων. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι Chocolate Hills είναι οι ξεπερασμένοι βραχώδεις σχηματισμοί ενός είδους θαλάσσιου ασβεστόλιθου πάνω από ένα αδιαπέραστο στρώμα πηλού.

2. Κοιλάδα Μνημείων

Monument Valley

Έως και 300 μέτρα (1000 πόδια) ψαμμίτες και μέσες αποτελούν την κοιλάδα Monument που βρίσκεται στα σύνορα της Γιούτα και της Αριζόνα. Πιθανώς το πιο διάσημο παράδειγμα του κλασικού αμερικανικού δυτικού τοπίου, η περιοχή ήταν το σκηνικό για πολλές ταινίες γουέστερν, που κυμαίνονται από το Stagecoach με πρωταγωνιστή τον John Wayne έως το Back to the Future II.

Τεχνικά δεν είναι καθόλου κοιλάδα, αλλά ένα ευρύ επίπεδο τοπίο που διακόπτεται από τους θρυμματισμένους βραχώδεις σχηματισμούς. Οι βουτιές είναι ό,τι έχει απομείνει από τα στρώματα ψαμμίτη που κάποτε κάλυπταν ολόκληρη την περιοχή και έχουν ζωηρούς κόκκινους τόνους από το οξείδιο του σιδήρου.

1. Goreme Fairy Chimneys

Καππαδοκία, μια περιοχή διάσημη για τους παράξενους και υπέροχους φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς της και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Τουρκίας. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να δείτε αυτούς τους παράξενους σχηματισμούς είναι η πόλη Göreme, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό κώνων από τούφες, που ονομάζονται καμινάδες νεράιδων. Οι νεράιδες καμινάδες έχουν σχηματιστεί ως αποτέλεσμα της διάβρωσης του αέρα και του νερού δύο διαφορετικών ηφαιστειακών στρωμάτων.

Ένα παχύ στρώμα τουφ (ενοποιημένη ηφαιστειακή τέφρα) που καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα βασάλτη που είναι πιο ανθεκτικό στη διάβρωση. Λόγω της ευκολίας σκαλίσματος στον τούφα, πολλές από τις καμινάδες των νεραϊδών έχουν τρυπηθεί με το πέρασμα των αιώνων για να δημιουργηθούν σπίτια, εκκλησίες και αποθηκευτικοί χώροι.

Mr TicketsWe
Mr TicketsWe