αγορά φθηνών ευρωπαϊκών εισιτηρίων τρένο

15 Συμβουλές για την αγορά φθηνών ευρωπαϊκών εισιτηρίων τρένου το 2023

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ταξιδιών σε όλη την Ευρώπη είναι η σχετική ευκολία με την οποία μπορείτε να μεταβείτε μεταξύ πόλεων και ακόμη και χωρών. Είτε μένετε σε μια χώρα είτε ταξιδεύετε σε όλη την ήπειρο, τα ταξίδια με τρένο είναι ένας δημοφιλής, βολικός και γραφικός τρόπος να μετακινηθείτε. Τα τρένα συνήθως θα σας μεταφέρουν απευθείας στο κέντρο της πόλης και τα σύγχρονα τρένα υψηλής ταχύτητας θα σας μεταφέρουν στον προορισμό σας πιο γρήγορα από ορισμένες πτήσεις.

Δυστυχώς, ενώ οι διαδρομές με λεωφορείο και οι πτήσεις σε όλη την Ευρώπη συνήθως προσφέρουν επιλογές φιλικές προς τον προϋπολογισμό, τα εισιτήρια τρένων είναι γνωστό ότι είναι αρκετά ακριβά. Εάν ταξιδεύετε με σακίδια με χαμηλό προϋπολογισμό, διαβάστε για μια λίστα με τις κορυφαίες συμβουλές μας για την αγορά φθηνών ευρωπαϊκών εισιτηρίων τρένου.

1. Κλείστε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων

Η τιμολόγηση πολλών ευρωπαϊκών εισιτηρίων τρένων μεγάλων αποστάσεων, όπως η αεροπορική εταιρεία, σημαίνει ότι όσο πιο νωρίς κάνετε κράτηση, τόσο λιγότερα πληρώνετε. Αυτό συμβαίνει με τα υπεραστικά και τα τρένα υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, καθώς και με ορισμένα διεθνή τρένα που ταξιδεύουν εντός και εκτός Γαλλίας.

Όποτε μπορείτε, σίγουρα θέλετε να αποφύγετε την αγορά των εισιτηρίων σας την ημέρα του ταξιδιού σας. Όχι μόνο θα πληρώσετε μια ακριβή τιμή, αλλά τα τρένα γεμίζουν περιστασιακά πριν από την αναχώρηση. Θα διαπιστώσετε ότι η κράτηση συνήθως ανοίγει 60–90 ημέρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης. Ωστόσο, οι ιστότοποι ορισμένων χωρών επιτρέπουν την κράτηση ακόμη νωρίτερα, ενώ τα εισιτήρια του Eurostar μπορούν να αγοραστούν έως και 180 ημέρες νωρίτερα.

2. Βιβλίο Ταξίδια Επιστροφής

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, προσφέρουν φθηνότερους ναύλους για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής από ό,τι για δύο ταξίδια απλής μετάβασης. Όχι μόνο θα λάβετε χαμηλότερη τιμή για την κράτηση των δύο ταξιδιών μαζί, αλλά η κράτηση της διαδρομής σας πίσω όσο το δυνατόν νωρίτερα θα σας εξοικονομήσει χρήματα.

3. Πάρτε ένα νυχτερινό τρένο

Εάν δεν έχετε πολύ πρόβλημα να πιάσετε z στο τρένο, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο τρένου για μια νύχτα. Όχι μόνο οι κουκέτες στα τρένα για ύπνο είναι γενικά φθηνότερες από τα ημερήσια εισιτήρια, αλλά θα εξοικονομήσετε επίσης χρήματα αποφεύγοντας το κόστος μιας διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα.

4. Ζυγίστε την αξία των καρτών Interrail και Eurail

Οι σιδηροδρομικές κάρτες προσφέρουν στους επιβάτες απεριόριστες μετακινήσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά τρένα σε σταθερή τιμή. Είναι ουσιαστικά η ίδια υπηρεσία, εκτός από το ότι οι κάρτες Interrail είναι διαθέσιμες μόνο σε κατοίκους της Ευρώπης και οι κάρτες Eurail είναι για αλλοδαπούς.

Ορισμένες κάρτες τρένων για την Ευρώπη συνοδεύονται από απεριόριστες διαδρομές με τρένο σε σταθερό αριθμό ημερών ταξιδιού εντός ενός ή δύο μηνών. Τα ακριβότερα πάσο προσφέρουν απεριόριστες διαδρομές και ημέρες ταξιδιού για περιόδους από 15 ημέρες έως τρεις μήνες. Παρόλο που μια σιδηροδρομική κάρτα μπορεί να είναι χρήσιμη για ταξιδιώτες με ευέλικτα δρομολόγια, είναι απίθανο να εξοικονομήσετε χρήματα εάν κάνετε κράτηση εκ των προτέρων μεμονωμένα εισιτήρια από σημείο σε σημείο.

Αξίζει ακόμα να κάνετε τα μαθηματικά, ειδικά επειδή το Eurail προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις για επιβάτες κάτω των 28 ετών και άνω των 60 ετών, αλλά τα σιδηροδρομικά εισιτήρια είναι αρκετά ακριβά και θα πρέπει να κάνετε πολλά ταξίδια της τελευταίας στιγμής για να αξίζει την τιμή. Για παράδειγμα, ένα Eurail Global Pass ενός μηνός για ενήλικα άνω των 27 ετών φτάνει τα 670 €.

5. Ταξιδέψτε εκτός αιχμής

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να επωφεληθούν από τους ναύλους εκτός αιχμής, καθώς το εθνικό σιδηροδρομικό σύστημα προσφέρει φθηνότερες τιμές για ταξίδια σε τρένα που δεν είναι τόσο απασχολημένα. Διάφορα τρένα στη Γαλλία προσφέρουν επίσης φθηνότερα εισιτήρια για ταξίδια εκτός ωρών, συνήθως μεσημέρι ή μεσημέρι. Μπορεί επίσης να βρείτε φθηνότερους ναύλους σε όλη την Ευρώπη για ταξίδια σε πιο αργές εποχές, όπως αργά το φθινόπωρο και χειμώνας, παρόμοια με τις τάσεις στις τιμές των πτήσεων.

6. Χρησιμοποιήστε έναν ιστότοπο σύγκρισης εισιτηρίων τρένου

Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε το φθηνότερο εισιτήριο τρένου, χωρίς να τροποποιήσετε ή να περιορίσετε σημαντικά τα σχέδιά σας, είναι να χρησιμοποιήσετε έναν ιστότοπο σύγκρισης εισιτηρίων τρένου όπως το Omio. Αν και χρεώνουν μια πολύ μικρή χρέωση υπηρεσιών, δεν αυξάνουν την τιμή των εισιτηρίων και η φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα τους καθιστά εξαιρετικά εύκολη την εύρεση των καλύτερων τιμών. Αντίθετα, σε πολλούς ιστότοπους των εθνικών σιδηροδρόμων είναι δύσκολη η πλοήγηση λόγω ανακριβών μεταφράσεων και σφαλμάτων πληρωμής, τα οποία μπορεί να καταλήξουν να σας κοστίσουν χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα.

7. Εκμεταλλευτείτε τους ναύλους για παιδιά, νέους και ηλικιωμένους

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη προσφέρουν εκπτώσεις για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και εφήβους και νέους ενήλικες. Οι ιστότοποι σύγκρισης σιδηροδρομικών εισιτηρίων θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε ένα πεδίο ηλικίας κατά την αναζήτηση των εισιτηρίων σας και εάν υπάρχουν διαθέσιμοι ναύλοι με έκπτωση, θα προσφέρονται αυτόματα. Επομένως, φροντίστε να αλλάξετε το πεδίο ηλικίας από την τυπική επιλογή ενηλίκων, εάν ανήκετε σε μία από τις ομάδες με έκπτωση. Οι περιορισμοί ηλικίας για παιδιά, νέους και ηλικιωμένους διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και, εκτός εάν ταξιδεύετε στην Ισπανία, τα βρέφη δεν χρειάζονται εισιτήρια και μπορούν να οδηγήσουν δωρεάν.

αεροπορικα εισητηρια για όλους TicketsWe – Skyscanner

8. Ελέγξτε για ομαδικές εκπτώσεις

Αρκετά τρένα στην Ευρώπη προσφέρουν ομαδικές εκπτώσεις για πάρτι που ταξιδεύουν μαζί. Τα μειωμένα ποσοστά ομάδας είναι δημοφιλή σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με DB Bahn προσφέροντας εκπτώσεις για ομάδες των έξι και άνω και TGV προσφέρει εκπτώσεις για ομάδες τριών ή περισσότερων ατόμων. Trenitalia προσφέρει ακόμη και έκπτωση έως και 50% για ομάδες τριών έως πέντε ατόμων. Επιπλέον δημοφιλείς ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι που συμμετέχουν σε ομαδικές εκπτώσεις περιλαμβάνουν Eurostar, Thalys, Εθνικός Σιδηρόδρομοςκαι Renfe.

9. Χρησιμοποιήστε μια κάρτα Railcard

Σε αντίθεση με τις κάρτες Interrail και Eurail, οι σιδηροδρομικές κάρτες για συγκεκριμένες χώρες συνοδεύονται μερικές φορές με εισιτήρια υψηλής ταχύτητας, τοπικά ταξίδια με τρένο και λεωφορείο, ακόμη και δωρεάν είσοδο σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Εάν ταξιδεύετε πολύ στην ίδια χώρα, τα επιπλέον προνόμια μπορεί να κάνουν την αγορά μιας κάρτας σιδηροδρομικής γραμμής για συγκεκριμένη χώρα.

10. Μην πληρώνετε επιπλέον για κρατημένες θέσεις

Αν και ορισμένα εισιτήρια τρένων περιλαμβάνουν κράτηση θέσης, τα περισσότερα τρένα απαιτούν από εσάς να πληρώσετε επιπλέον χρέωση για την επιλογή θέσης. Ευτυχώς, εκτός και αν κάνετε κράτηση σε ώρα αιχμής, πιθανότατα θα υπάρχουν πολλές θέσεις χωρίς κράτηση για να διαλέξετε τη στιγμή του ταξιδιού σας. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, σκεφτείτε να παραλείψετε την κράτηση θέσης κατά την κράτηση.

11. Επικυρώστε το εισιτήριό σας

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με τρένο στην Ευρώπη, μπορείτε να περάσετε από μια χώρα που απαιτεί να επικυρώσετε το εισιτήριό σας πριν επιβιβαστείτε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, καθώς η παρουσίαση ενός μη επικυρωμένου εισιτηρίου σε έναν αγωγό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο πρόστιμο. Για παράδειγμα, η Trenitalia επιβάλλει πρόστιμο 50 ευρώ στους επιβάτες για την παρουσίαση ενός μη επικυρωμένου εισιτηρίου. Για να επικυρώσετε το εισιτήριό σας, μπορείτε συνήθως απλώς να το εισάγετε σε ένα από τα μηχανήματα επικύρωσης του σταθμού, το οποίο θα το φτύσει πίσω με μια σφραγίδα ημερομηνίας.

Η επικύρωση εισιτηρίων τρένου είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στη Γαλλία και την Ιταλία, αν και δεν απαιτούν όλα τα εισιτήρια επικύρωση. Ελέγξτε τους όρους στο email επιβεβαίωσης ή στο πίσω μέρος του φυσικού εισιτηρίου σας ή επικοινωνήστε με το γραφείο πληροφοριών στο σιδηροδρομικό σταθμό για να βεβαιωθείτε.

12. Επισκεφθείτε φθηνότερους προορισμούς

Εάν έχετε προϋπολογισμό και τα σχέδιά σας είναι ευέλικτα, εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε τις τιμές των εισιτηρίων πριν αποφασίσετε πού να πάτε. Η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι γνωστές για την προσφορά ελαφρώς φθηνότερων εισιτηρίων τρένων, ενώ τα τρένα μέσω Ελβετίας και Γαλλίας τείνουν να είναι λίγο ακριβά.

13. Κάντε κράτηση χωρίς επιστροφές χρημάτων

Η εξερεύνηση της Ευρώπης στις σιδηροδρομικές γραμμές είναι συχνά πολύ φθηνότερη εάν μπορείτε να δεσμευτείτε για ένα συγκεκριμένο εισιτήριο τρένου με περιορισμένες ή καθόλου επιλογές για επιστροφές χρημάτων και αλλαγές. Τα εισιτήρια προϋπολογισμού πωλούνται συνήθως στην τελική πώληση, ενώ οι πιο ακριβές επιλογές μπορεί να συνοδεύονται από πλήρη ή μερική επιστροφή χρημάτων. Οι κάρτες Eurail, για παράδειγμα, προσφέρουν στους πελάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ επιστροφής χρημάτων 85% ή ανταλλαγής με διαφορετική κάρτα Eurail. Η Trenitalia προσφέρει ναύλους με έκπτωση έως και 60% για εισιτήρια τρένων υψηλής ταχύτητας που αγοράστηκαν εκ των προτέρων χωρίς επιστροφή χρημάτων.

14. Πάρτε ένα πιο αργό τρένο

Όπως θα περίμενε κανείς, τα εισιτήρια τρένων υψηλής ταχύτητας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακριβά. Εάν έχετε χρόνο, ίσως μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα επιλέγοντας ένα πιο αργό τρένο με περισσότερες στάσεις.

15. Περάστε το τρένο

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε φθηνά εισιτήρια τρένου για την Ευρώπη, μπορεί να θέλετε να παραλείψετε εντελώς το τρένο και να πάτε με έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς. Τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων και οι πτήσεις σε όλη την Ευρώπη είναι αρκετά προσιτά και, εφόσον δεν έχετε πολλές αποσκευές, μπορούν να είναι εξίσου βολικά με μια διαδρομή με το τρένο. Για παράδειγμα, η πτήση από τη Ρώμη στο Άμστερνταμ με μια οικονομική αεροπορική εταιρεία όπως η Ryanair μπορεί να κοστίσει μόλις 19 €, ενώ με το τρένο θα σας κοστίσει πάνω από 67 €. Η επιλογή μιας υπεραστικής υπηρεσίας λεωφορείου, όπως το Flixbus ή η Eurolines, μερικές φορές είναι επίσης πιο προσιτή από το να πάρετε τρένο.

Ωστόσο, εάν θέλετε να αποφύγετε μεγάλες διαδρομές με λεωφορείο, αεροδρόμια και χρεώσεις αποσκευών, σκεφτείτε να ακολουθήσετε τη γραφική διαδρομή και να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με τρένο. Μπορεί να μην είναι πάντα η φθηνότερη επιλογή, αλλά είναι σίγουρα καλή και υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσετε το κόστος των εισιτηρίων τρένου και να τηρήσετε τον προϋπολογισμό σας.

Διαβάστε επίσης:1 μήνας στην Ευρώπη: Το δρομολόγιο της τέλειας Ευρώπης

φθηνά αεροπορικά εισιτήρια λόγω κρίσης

Συμβουλές για την εύρεση των καλύτερων ημερομηνιών για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια.

15 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Νίκαια της Γαλλίας

Το TicketsWe υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο χωρίς κόστος για εσάς, Έτσι στηρίζετε το site και για αυτό σας ευχαριστούμε`

Mr TicketsWe
Mr TicketsWe